szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közösségi oldal állítja, nem a rendszereit ért hackertámadás miatt került ki az internetre több mint félmilliárd felhasználójának az adata.

Hivatalos közleményt adott ki a Facebook, melyben arra próbálnak magyarázatot adni, hogyan fordulhatott elő, hogy több mint 533 millió felhasználójuk telefonszáma és neve lett böngészhető egy nyilvános hackerfórumon. A témába vágó közleményt a Bleeping Computer idézi.

E szerint a közösségi oldalt nem érte hackertámadás, sem más, illetéktelen behatolás.

A Facebook azt is állítja, hogy a kérdéses adatok egy oldalfunkcióval történt visszaélés miatt kerültek ki az internetre. A funkció az ismerőskereséssel kapcsolatos, és elsősorban arra jó, hogy a felhasználók könnyedén rátalálhassanak az oldalon szintén regisztrált, régi barátaikra.

2019-ben azonban egyfajta visszaélés kezdődött: a Facebook arra lett figyelmes, hogy bizonyos csoportok más dolgokra is használják a funkciót, az oldal ezért változtatásokat hajtott végre, hogy a megakadályozza ezeket a tevékenységeket. A visszaélés azonban így is megtörtént. A közösségi oldal ugyanakkor azt is hangsúlyozza magyarázatában, hogy a kijutott adatok közt

nem voltak pénzügyi, sem szenzitív, egészségügyi információk, illetve jelszavak sem.

A történtek persze ettől függetlenül is hangsúlyosak. Közben számos kiberbiztonsági szakértő is óvatosságra intett, és a bejelentkezéshez szükséges jelszó megváltoztatását, valamint a számos webes szolgáltatásnál elérhető kétfaktoros azonosítás bekapcsolását javasolta. Ilyen védelemmel a Facebook is rendelkezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása