szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, ez az adatszivárgások hete. A Facebook és a LinkedIn után a mostanság feltörekvő Clubhouse közösségi alkalmazásból szivároghattak ki felhasználói adatok.

Előbb 533 millió Facebook-felhasználó privát adatai kerültek ki egy hackerfórumra, majd 500 millió LinkedIn-felhasználó adatait tartalmazó csomagra bukkantak kiberbiztonsági szakértők. Egy héten belül a harmadik hasonló kaliberű incidens pedig az, hogy a Clubhouse SQL-adatbázisából került nyilvánosságra egy olyan csomag, mely 1,3 millió felhasználó adatait tartalmazza – értesült a Cybernews szakoldal, melynek kérdésére a Clubhouse még nem erősítette meg az adatszivárgást.

Ez az az alkalmazás, ami újból divatba hozta a beszélgetést az okostelefonokon: a tagok beszélgetéseket hallgathatnak különféle témákban, a kínálat pedig folyamatosan változik, amit természetesen a beszélők által feldobott ügy is befolyásolhat.

A Cybernews jelentése szerint a nyilvános, ingyenesen használható hackerfórumra kikerült csomagban egyebek mellett az érintettek felhasználóneve, neve, twitteres és instagramos kapcsolódása és a fotójának elérhetősége található.

Jelszavak nem képezik az adatbázis részét, ezzel együtt – figyelmeztet a Cybernews – a kiszivárgott adatok köre egy kicsivel könnyebbé teszi a hackerek számára, hogy megkeressék az érintett felhasználókat és trükkökkel további adatokat csaljanak ki tőlük. Ezért aki regisztrált a Clubhouse-ra, az a következő hetekben különösen legyen gyanakvó minden olyan e-maillel kapcsolatban, melyet látszólag a szolgáltatás üzemeltetői küldtek, vagy bármely más módon kapcsolódik a szolgáltatáshoz. És, csak a biztonság kedvéért, talán jelszót cserélni sem árt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!