szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook évről évre többet költ a felső vezetők személyi védelmére. Egy olyan évben, mint amilyen a tavalyi volt, ez kimondottan sokba került.

A Facebook 2020-ban több mint 23 millió dollárt költött Mark Zuckerberg személyi védelmére – áll az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) hivatalos weboldalán megjelent pénzügyi beszámolóban, melyből a The Verge idézett. Az összeg magyar pénzben nézve nagyjából 6,9 milliárd forintot jelent.

Zuckerberget gyakorta érik (elsősorban) szóbeli és írásbeli inzultusok az általa kitalált közösségi oldal, illetve az azon élesített, gyakran nem túl előnyös funkciók miatt. A programozóból lett milliárdoson csattan az ostor akkor is, ha a Facebooknál valamilyen adatbiztonsággal kapcsolatos incidens történik. (A több mint félmilliárd felhasználótól kiszivárgott telefonszám és e-mail-cím is ebbe is kategóriába tartozik.)

A Facebook a fenti incidensek hatására már több éve védi a vállalathoz tartozó felső vezetőket, ám Zuckerberg személye ezen belül is különlegesnek számít: a Facebook első emberére otthonában és utazás közben is vigyáznak, e feladat ellátása pedig komoly pénzbe kerül. A mostani dokumentum viszont két olyan részletet is magában foglal, ami eddig nem volt jellemző:

  • e szerint a Zuckerberg családot a koronavírus-járvány miatt különösen óvták, ha az utazásokról volt szó,
  • a tavalyi elnökválasztási kampány pedig önmagában is magasabb szintű biztonságot követelt.

A Facebook saját nyilatkozatában egyébként nem találta kirívónak az összeget, amit azzal indokoltak, hogy Zuckerberget évről évre nagyobb fenyegetettség éri, miközben majdnem ingyen dolgozik: a fizetése mindössze 1 dollár, nem vesz fel bónuszt, sem más, pénzügyi jutalmat. Erre mondjuk nincs is szüksége, hiszen a vállalat értéke önmagában is dollármilliárdossá tette őt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!