szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországra 28 ezer adag fog érkezni az egydózisú oltóanyagból. Kedden jön 140 ezer Szputnyik-vakcina is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat megkezdte a koronavírus elleni egyadagos vakcinája szállítását az EU országaiba – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

A belgiumi központú Janssen gyógyszercég vakcinájának első adagjai hétfőn elhagyták a vállalat raktárait.

Az Európai Bizottság március közepén adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának. A Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája után ez a negyedik oltóanyag, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban.

A brüsszeli bizottság október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnson vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével.

Jövő héttől hatféle koronavírus elleni vakcina lesz elérhető Magyarországon

A baba halálához az országos tiszti főorvos szerint a Meningococcus okozta vérmérgezés vezetett. Magyarországon továbbra is alkalmazzák az AstraZeneca oltását. Ez volt az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

Magyarországra első körben 28 ezer adag érkezik a vakcinából, erről Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt még a múlt héten az operatív törzs tájékoztatóján. A Janssen oltóanyagával együtt így már hatféle oltás lesz elérhető Magyarországon.

Szijjártó Péter külügyminiszter arról számolt be az MTI-nek, hogy kedden 140 ezer második dózis Szputnyik-vakcina érkezik Magyarországra. A tárcavezető elmondta, azoknál, akik már megkapták a Szputnyik-vakcinát, és várják a második adagot, a következő oltás beadását is meg tudják kezdeni az orvosok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!