szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre többet kell várni egy mesterséges megtermékenyítésre az országban.

Akut spermahiány alakult ki Svédországban a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézetekben, mert a donorok elkerülik a kórházakat a koronavírus-járvány alatt - írja a Reuters.

Ann Thurin Kjellberg, a göteborgi egyetemi kórház reprodukciós osztályának vezetője a hírportálnak elmondta, hogy az asszisztált terhességre az elmúlt évben körülbelül hat hónapot kellett várni, most viszont már 30-at, ráadásul a jövőben még inkább nőhet a várakozási idő.

"A jelenség országszerte tapasztalható. Göteborgban és Malmőben már elfogytak a donorok, és hamarosan Stockholmban is el fognak" - mondta Kjellberg. A magánkórházak eközben külföldről próbálnak spermát vásárolni, de annyira drágák az eljárások az ilyen intézményekben, hogy azt még a jómódú svédek közül is kevesen tudják megfizetni. Éppen ezért sokan az ingyenes állami ellátást választják.

A Reuters emlékeztet, hogy a svédországi törvények szerint egy mintát maximum hat nő használhat fel, az adományozott spermák többsége viszont már elérte ezt a számot, sokan ezért csak olyan mintához tudnak hozzáférni, amit már korábban használtak.

"Ha 50 férfi lép kapcsolatba velünk, legjobb esetben is csak a felük lehet donor" - folytatta a nehézségek sorolását Margareta Kitlinski, a Skane Egyetemi Kórház reprodukciós osztályának vezetője. Egyes svéd régiók éppen ezért jobb híján a közösségi médián keresztül keresnek potenciális spermadonorokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Még fizetnek is érte, még sincs elég magyar donorsperma

Több száz jelentkezőből, hónapokig tartó szigorú vizsgálatok után körülbelül egy tucat férfi bizonyul alkalmasnak arra, hogy spermadonorrá váljon Magyarországon, miközben évente nagyjából ezer meddőségi kezelésnél lenne rájuk szükség. Szakemberek szerint a helyzeten csak alapos felvilágosító kampánnyal, egészségügyi szűrőprogramokkal és jogszabály-változtatásokkal lehetne segíteni, külföldi donorokra azonban még így is szükség lesz. Már persze ha a hatóságok részéről nem történik egy újabb tiltás.