szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az oltóanyag használatát március 11-én függesztették fel, mert az oltás után többen meghaltak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Norvégia egyelőre nem tudott dönteni arról, hogy használja-e az AstraZenecát, vagy teljesen leállítsa azt – idézi Bent Hoeie egészségügyi minisztert a Reuters.

Az ország közegészségügyi intézete (FHI) azt javasolta, hogy vegyék ki a vakcinát az oltási programról, de a kormány szerint több információra van szükség, hogy meghozzák a végső döntést. A norvég közegészségügyi intézet egy nappal az után szólalt meg, hogy Dánia közölte, nem oltanak többet az AstraZeneca vakcinájával.

Hoeie elmondta, hogy felállítanak egy bizottságot, amely tovább vizsgálja a vakcinát, és értékeli a beérkező információkat, a szakértői jelentést május 10-ig elkészítik. Az egészségügyi miniszter elmondása szerint a jelentésben a Johnson & Johnson oltóanyagáról is közzéteszik állásfoglalásukat. Az amerikai oltóanyaggal kapcsolatban szintén több trombózisos esetről számoltak be, az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) fel is függesztette a használatát, mivel hat embernél is vérrögök alakultak ki az oltás után.

Norvégia március 11-én függesztette fel az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután hat embernél mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia jelentkezett az oltás után, közülük négyen meghaltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!