szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, hogy némi gyógyírt kínálna a Google arra, hogy nyártól többek számára fizetőssé válik fotós tárhelye: egy remek videószerkesztőt ad az androidos felhasználók kezébe.

Vége az ingyenebédnek: június 1-jétől korlátozni fogja a Google az öt éven át a legtöbbek által ingyenesen használt fotós, videós tárhelyét. A 15 gigányi ingyenes kvótából minden egyes feltöltött anyag leharap majd egy kicsit, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a tömörített fotókat nem számolta a Google. (Amennyiben kíváncsi arra, hogy jelenlegi szokásai mellett meddig lenne elég az ingyenes tárhely, kattintson erre a cikkünkre.)

Némi kárpótlásul viszont – illetve hogy ellensúlyozza egyes fizetős szerkesztési eszközei –  a keresőóriás most egy ingyenes és meglepően nagytudású videószerkesztőt ad a mobil Fotók szolgáltatást használók kezébe. Ezúttal az androidosokról van szó, az iPhone-osok már korábban hozzáférhettek ehhez. A szerkesztőről már februárban lehetett hallani (elsősorban azt, hogy nem csupán Pixel telefonokon lesz elérhető), de valójában most tette elérhetővé a keresőóriás mindazoknak, akik a Google Fotók legújabb verziójával rendelkeznek.

Balra a régi, jobbra az új videószerkesztő
©

Az új videószerkesztő igen komoly frissítés. Míg a régi verzió csak a stabilizálást, a forgatást és a vágást támogatta, az újdonság széles kivágási lehetőségeket kínál, egyedi képexportot, horizontkorrekciót és hangeltávolítást. A színkorrekcióba immár beleértendő fényerő, a kontraszt, a fehéregyensúly, az árnyalat vagy például a bőr színének javítása. A felhasználók még az alkalmazás képszerkesztő eszközében található szűrőkhöz is hozzáférhetnek. Összességében 30 különféle eszközt kapnak videóik javításához.

Az Android Police úgy tudja, hogy a megújult videószerkesztő szerveroldali frissítésként jelenik meg a telefonokon. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak semmi dolga nincsen, nem kell frissítgetniük vagy átkapcsolniuk semmit, hanem egyszer csak megkapják az új funkciót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!