szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebookot egy kiberbiztonsági kutató kereste meg azzal, hogy talált egy elég komolynak tűnő biztonsági rést. Nem egészen azt a választ kapta, amire elsőre számított.

Azok után, hogy a Facebooknál több súlyos adatszivárgás is történt – elég csak a Cambridge Analytica-botrányra, vagy épp a legutóbbi, 533 millió felhasználót érintő esetre gondolni –, az ember azt gondolná, hogy a cég emberei minden gyanús esetet és bejelentést azonnal ellenőriznek. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem egészen így van.

Egy neve elhallgatását kérő kiberbiztonsági kutató nemrég azért kerete meg a Facebookot, hogy figyelmeztesse a céget: egy viszonylag egyszerű trükkel naponta 5 millió e-mail-cím is ellopható a közösségi oldalról. A szakembert azonban ahelyett, hogy komolyan vette volna a vállalat, azt válaszolta neki, hogy

a feltárt biztonsági rés nem olyan komoly, hogy azzal foglalkozni kellene.

©

A szakember ezután fordult az ArsTechnika újságíróihoz, akiknek egy videót is elküldött arról a Facebook Email Search v1.0 nevű szoftverről, ami automatizált módon lopja el a felhasználók e-mail-címét. A demonstráció alapján alig három perc kellett ahhoz, hogy több mint 5900 ilyen rekordot nyerjen ki a biztonsági résen keresztül.

Az ArsTechnika megkereste a Facebookot is az ügyben. A cég szerint a jelentett problémát valószínűleg még azelőtt lezárták, hogy azzal a megfelelő csoport foglalkozhatott volna. A válaszban kitért arra is, hogy nagyra értékelik a kiberbiztonsági kutató munkáját. Arra azonban nem érkezett válasz, hogy elsőre valóban elküldték-e őt azzal, hogy a biztonsági rés nem elég fontos.

A Facebook ugyanakkor véletlenül a holland nyelvű DataNews számára is elküldött egy belső felhasználásra szánt e-mailt – írja az Apple Insider. Ebben a cég arra utasította a PR-osztályt, hogy a problémát úgy állítsák be, mint ami gyakran előfordul az iparágban, és valójában nem okoz nagy kárt a felhasználóknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!