szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idősotthonok és hajléktalanszállók lakóit, dolgozóit vizsgálta a főváros. Aki megkapta a Pfizer–BioNTech- vagy Moderna-vakcinát, azoknak a 98,9 százaléka már védettnek tekinthető, a zárt idősotthonokban pedig kevés kivétellel már azok is biztonságban érezhetik magukat, akiket még nem oltottak be.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mintegy 1500 emberen, idősotthonok, valamint hajléktalanellátó intézmények lakóin és dolgozóin vizsgálta meg a főváros az oltások hatékonyságát. Az eredmény, amelyet a főváros a hvg.hu-nak elküldött, látványos:

a beoltottak 98,9 százalékánál a védettséghez elegendő lett az antitestek szintje, a zárt idősotthonokban pedig gyakorlatilag létrejött a nyájimmunitás.

Az idősotthonokban 573 ellátott és 841 munkavállaló, a hajléktalanellátásban pedig 116 ember értékeit figyelték. Közülük 992-en kapták meg eddig az oltást. Mindannyiukat Pfizer- vagy Moderna-vakcinával oltották be, tehát csak erre a két oltóanyagra lehet bármi következtetést levonni a vizsgálatból. Azt is hozzátették, hogy ez a vizsgálat nem reprezentatív.

Az is látszik az adatokon, hogy aki csak átvészelte a betegséget, de nem oltották be, azoknak a testében néhány kivételtől eltekintve a beoltottaknál jóval kevesebb antitest van, de már így is annyi, amennyi elegendő a védettséghez. Az antitestszint 50 AU/mL fölött jelent védettséget, a lehetséges felső érték 40 000 AU/mL – akik átestek a betegségen, de még nem kaptak oltást, azoknál általában 100 és 1000 közti volt az érték, akiket oltottak, azoknál jellemzően 1000 fölötti, akik pedig a betegség után megkapta az oltást, azoknál gyakran 20 000 fölötti. Ez nem jelenti önmagában azt, hogy ők jobban védettek, a védettség nem egyenesen arányos az ellenanyagszinttel, azt az immunfolyamatban még sok más tényező is befolyásolja.

Ha pedig nemcsak a 992 beoltottat nézzük, hanem a zárt idősotthonokból mindenkit, aki részt vett a vizsgálatban, akkor az látszik, hogy

a munkavállalóknál és az ellátottaknál is 93-93 százalék számít védettnek.

A maradék 7-7 százalék miatt az óvintézkedéseket és a védekezést folyamatosan fenn kell tartani, de az így is kimondható, hogy a zárt közösségben majdnem mindenkit megvéd, ha elég sok embert beoltanak. Ezt már lehet nyájimmunitásnak nevezni, de egyedi, kivételes esetekben még előfordulhatnak megbetegedések.

A jelentésben azt is leírták: az nem ismert még, hogy meddig marad fenn a védettség. Az ellenanyag csökkenésének ütemét folyamatosan figyelni kell, és ez alapján lehet dönteni arról, hogy kell-e emlékeztető oltás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matalin Dóra Élet+Stílus

A magyarok elhízottsága is hozzájárul a rossz hazai koronavírus-adatokhoz

Ha annak az okait keressük, miért áll Magyarország az első helyen a lakosságarányos Covid-halálozás világrangsorában, akkor nem kerülhetjük el a tükörbe nézést sem – a szó szoros értelmében. A magyar felnőttek 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a fertőzés szövődményei rájuk pedig különösen veszélyesek. A Covid ráadásul tovább hizlalja az embereket.