szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mark Zuckerberg vállalata az egyik leghangosabb kritikusa az iOS 14.5-ben megjelent új funkciónak, amely megakadályozza, hogy a cégek csak úgy rálássanak a felhasználó tevékenységére.

Az iOS 14.5 megjelenésével egy hasznos adatvédelmi beállítás is az iPhone-ok része lett: ez az App Tracking Transparency, amely a felhasználó kezébe adja a döntést, hogy a fejlesztők a különféle alkalmazásokon keresztül ráláthatnak-e a készüléken végzett tevékenységére. A beállítás azt is lehetővé teszi, hogy az illető tiltsa ezt a fajta nyomkövetést.

A fejlesztésnek természetesen akadnak ellenzői, az egyik leghangosabb kritikus pedig épp a Facebook. A vállalat elégedetlenkedése valahol persze érthető, a cég ugyanis részben a felhasználói tevékenységek “nézegetéséből” tartja fenn magát, jelenít meg relevánsabb hirdetéseket a regisztráltak számára.

A célközönség elérése ezért aztán kiemelt jelentőséggel bír, és ezt nem is fél hangoztatni a Facebook: a közösségi oldal egy új ablakot jelenít meg az Apple telefonjain, azt hangsúlyozva, hogy a felhasználó követése valójában kettős előnnyel rendelkezik. Az ugyanis nemcsak a vállalat számára hasznos, hanem a reklámokat, hirdetéseket indító cégeknek is. Ezek közül több pedig csak így jut látogatókhoz.

©

A Facebook az új ablakban viszont egy "Help keep Facebook free of charge" szövegű pontra is felhívja a figyelmet. Ezzel lényegében azt hangsúlyozzák, hogy a követési tevékenység segít megőrizni a Facebook ingyenességét, hogy a cég ne szedjen be csak azért pénzt, amiért valaki felmegy az oldalra és böngészi azt. Az üzenet ilyen formában azonban mást is jelenthet: elképzelhető, hogy az Apple lépése miatt idővel egy fizetős változatot is indítanak. Erről ugyanakkor még nincs szó, de az önmagában is elég érdekes, hogy maga a Facebook vázol fel egy ilyen lehetőséget.

A Facebook asztali bejelentkezési képernyőjén egyébként ma már nincs ott az "ingyenes és az is marad" reklámszöveg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!