Tetszett a cikk?

Nemcsak a termelést, hanem a raktározást is gyökeresen átalakítja az automatizáció és a digitalizáció. A legkorszerűbb raktárakban már okoseszközökre, önjáró targoncákra, illetve az egyre ritkábban feltűnő emberekre odafigyelő robotokra jut a munka dandárja. A száraztészta útját bemutató sorozatunk harmadik része.

A fejlett országokban tevékenykedő logisztikai cégek négyötöde véli úgy, hogy a következő öt éven belül az árukészlet kezelésében a digitális megoldások lesznek a meghatározóak, s a megkérdezettek ötöde már most jól halad a digitalizációban – ez derül ki az MHI piackutató cég legújabb tanulmányából. Az elemzés fő következtetése, aki nem korszerűsít, az lemarad az egyre élesebbé váló versenyben.

Előrejelzett igények

A digitalizáció legfontosabb előnye, hogy az üzemeltetők valós időben követhetik a készlet alakulását: az áruk mozgását a vonalkódokat olvasó, illetve RFID-jeleket érzékelő, vezetékmentes hálózatban összekötött szenzorok követik, míg a fizikai mutatókat – egyebek mellett a hőmérsékletet és a páratartalmat – okosérzékelők figyelik. Az okos rendszerek működtetése viszont csak akkor igazán sikeres, ha azokat okos analitikai eszközökkel és gépi tanulással párosítják. Ezzel ugyanis minden korábbinál jobban előre jelezhetővé válik a fogyasztói igények alakulása, ezzel pedig javul az erőforrás-gazdálkodás hatékonysága. Az adatbiztonságot a blokklánc (blockchain) technológiával lehet szavatolni, hiszen ez gyakorlatilag kizárja a csalás, illetve a manipulálás veszélyét.

A mozgatást pedig egyre inkább automata targoncák, illetve ipari robotok végzik, amelyeket annyira „kiokosítanak”, hogy nem veszélyeztetik a helyiségekben dolgozó embereket. Ehhez persze az is kell, hogy a gépek mindig tudják, hol tartózkodnak az emberek, s hogy ez így is legyen, a hús-vér személyzetet testen hordható jeladókkal látják el.  

Robbanó piac

A hagyományos targoncákat egyre több helyen felváltó autonóm irányított járművek (AGV) piaca most robban: 2020-ban világszerte 2,41 milliárd dolláros volt a forgalom, az előrejelzések szerint ez az összeg 2026-ra 14 milliárd dollár fölé emelkedik majd.  Az AGV-k nem csak a hatalmas csarnokokban lehetnek hasznosak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások hatékonyságát is ugrásszerűen javíthatja egy-egy „robotraktáros”.

A levegőből pedig a drónok „támadnak”, az egyebek mellett vonalkódolvasóval, kamerával és RFID-érzékelővel felszerelt automata repülő szerkezeteknek kevesebb mint harmadannyi időre van szükségük a leltározáshoz, mint a hagyományos eszközökkel dolgozó hús-vér alkalmazottaknak. A Gartner piackutató cég előrejelzése szerint 2019-2029 között egymillióról 13 millióra ugrik majd a logisztikai központokban szolgáló drónok száma.

Mobilon 24 órában

A korszerű raktározás másik jellemzője, hogy az irányítást egyre kevésbé kötik laptokokhoz, illetve asztali számítógépekhez, a legfontosabb adatok a mobileszközökön is elérhetővé váltak. Ez pedig a hatékonyságot is növeli, hiszen az alkalmazottak menet közben is hozzájuthatnak a számukra szükséges adatokhoz.

A raktárak digitalizációja és automatizálása jelentős idő- és költségmegtakarítással jár, emellett csökkenti a tévedések arányát is. Ez különösen fontos az élelmiszeripari cégek számára, hiszen az esetleges hibák a fagyasztott cikkek kiolvadásához, illetve a tárolt áruk megromlását okozhatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Gazdaság

Ilyen, amikor robotok gyúrják és nyújtják a tésztát

A negyedik ipari forradalom az élelmiszeripart is elérte, ám itt a digitalizáció nem csak azt jelenti, hogy a korábbiaknál nagyobb kapacitással működő gyárak az egyedi igények kielégítésére is képesek, hanem azt is, hogy új szintre emelkedik az élelmiszerbiztonság: tökéletesen nyomon követhetővé válik az alapanyagok útja. Tovább követjük a száraztészta útját, ezúttal a gyártással.

Németh András Tech

Amikor mindenki nyer: így lesz a 21. században tyúkból tojás, magból búza

Egyelőre megállíthatatlanul nő a világ népessége, emelkedik az életszínvonal, közben pedig – a klímaváltozás miatt – egyre több és nagyobb veszély fenyegeti a mezőgazdasági terményeket, egyebek mellet az egyik legfontosabbat, a búzát is. A növekvő igények kiszolgálására és a termést veszélyeztető kihívásokra is van válasz, amit úgy hívnak, precíziós termelés. Ezúttal az egyik alapvető élelmiszer, a száraztészta gyártásához szükséges alapanyagok, a búza és tojás termelésében bekövetkezett gyökeres változásokat vesszük számba.