Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

Még áprilisban fértek hozzá illetéktelenek a Nyelvtudományi Kutatóközpont Facebook-oldalához, az adminokat azonnal kizárták.

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy valami furcsa dolog történt az egykor a Magyar Tudományos Akadémiához tartozó egyik weboldal Facebook-oldalával, a helyesiras.hu-val. Minden jel szerint feltörhették az oldalt, mert május 7-én átnevezték az oldalt, lecserélték a profil- és borítóképet, a furcsa bejegyzések alatt pedig kamunak tűnő felhasználók kedvelései jelentek meg.

Ennek nyomán megkerestük a Nyelvtudományi Kutatóközpontot, ahol megerősítették: valóban illetéktelenek kezébe jutott a több mint 18 ezer követővel rendelkező oldal. (A követők száma mostanra 17 979-re apadt.)

A válaszban a szervezet azt közölte, hogy még áprilisban ismeretlenek törték fel a Facebook-oldalt, amely a Nyelvtudományi Kutatóközpont által üzemeltetett helyesírási tanácsadó portálhoz tartozik.

Az oldal eddigi adminisztrátorait eltávolították (így közülük már senki sem fér ahhoz hozzá), megváltoztatták az oldal borítóképét, nevét, és a témához nem kapcsolódó bejegyzéseket tettek közzé

– erősítette meg a történéseket a Nyelvtudományi Kutatóközpont.

A csalást az „Oldal jelentése” funkcióval jeleztük a Facebook felé. Miközben mindent megteszünk az irányítás visszaszerzéséért, úgy gondoljuk, erre kevés esély lehet; így a helyesiras.mta.hu weboldalról eltávolítottuk a feltört Facebook-oldalra mutató hivatkozásokat.

A követők számára azonban jó hírekkel is szolgált a szervezet. A kutatóközpont tájékoztatása szerint a nyelvi tanácsadó szolgálat a jövőben a Facebookon is megújult arculattal, új nyelvi ismeretterjesztő oldallal kíván megjelenni, melynek megtervezése éppen folyamatban van.

Mást tehát nemigen lehet tenni, mint jelenteni a történeteket a Facebooknak. Ezt a Facebook-oldal jobb oldalán, a három pontra kattintva, majd a Támogatás kérése vagy az oldal jelentése menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!