szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet korábban négy készítmény esetében végzett hasonló teszteket, de azokkal nem sikerült jó eredményeket elérni.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Újraindítja Solidarity nevű klinikai vizsgálatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ennek célja, hogy olyan, már elérhető gyógyszereket találjanak, amelyek felhasználhatók a koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez.

A Nature cikke szerint a WHO újabb kísérletében három gyulladáscsökkentő hatóanyagot fog vizsgálni, az infliximabot, az imatinibet és az artesunate-ot. Mindegyiket a szokásos kezelés mellett fogják adni a betegeknek.

Az infliximabot autoimmun betegségek, köztük a Crohn-betegség és a reumás ízületi gyulladás kezelésére használják. Az imatinib rákgyógyszer, amelytől azt remélik, hogy gátolja majd a vírus beszivárgását az emberi sejtekbe, az artesunate-ot pedig a malária ellen fejlesztették.

A teszt során a kutatóknak ügyelniük kell arra, hogy a szerek ne nyomják el annyira az immunválaszt, hogy az emberek sebezhetővé váljanak más fertőzésekkel szemben – mondta Djillali Annane, a francia Versailles-i Egyetem orvosa.

A Solidarity tesztjein korábban négy teljesen más gyógyszert, illetve egy gyógyszerkombinációt vizsgáltak meg a szakemberek, de azok az eredmények lehangolóak voltak: a készítmények egyike sem csökkentette a kórházi kezelés időtartamát. A kutatásba több mint 11 ezer koronavírusos pácienst vontak be, 30 országból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!