szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar idő szerint pénteken délben érheti el a Mars felszínét Kína Mars-járója, ami a tervek szerint 90 marsi napon át dolgozik majd a bolygón.

Kína hamarosan a harmadik ország lehet – a Szovjetunió és az Egyesült Államok után –, amelyik sikeres landolást hajt végre a Mars felszínén. A CNet beszámolója szerint a Zhurong nevű Mars-járó magyar idő szerint péntek délben érheti el a bolygó felszínét.

A Tienven-1 űrszonda, amely az egységet eljuttatta vörös bolygóhoz, 2020 nyarán startolt el a Földről. Az útja hét hónapon át tartott, 2021 februárjában pedig videót küldött onnan.

Történelmi videó: így nézett ki a Perseverance landolása a Marson

A Perseverance több mint 30 GB adatot és mintegy 23 ezer felvételt küldött haza a marsi landolásról. Ezeket mutatta be a NASA hétfő este.

A Tienven-1 összesen három szerkezetet vitt el a Marshoz: egy rovert, egy leszállóegységet, valamint a bolygó körüli pályára állított műholdat. A landolást Kína ugyanúgy tervezi végrehajtani, mint ahogyan nemrég a NASA tett a Perseverance-szel: mivel a bolygó túlságosan messze van a Földtől, hogy a tudósok irányítsák, ezért a gépre bízzák a feladat végrehajtását. Kínának egyébként ez az első marsi küldetése, és a látszat ellenére nem könnyű leszállni a vörös bolygó felszínén: 1973 óta csak a NASA volt erre képes.

A tervek szerint miután a leszállóegység és a rover beléptek a légkörbe, előbbiről leválik a hővédő pajzs, majd egy ejtőernyő segítségével megpróbálják azt lelassítani. Ezek után a kamerák és a LiDAR szenzorok segítségével a megfelelő helyre navigálja magát a szerkezet, majd ha minden rendben, egy rámpa segítségével gördül le róla a Mars-járó.

[Az első hangok a Marsról: újabb izgalmas felvételt küldött haza a Perseverance]

A Zhurong az Utopia Planitia nevű síkságon kezdi meg a felderítő munkát – ott, ahol 1976-ban a NASA Viking–2 űrszondája is szolgálatot teljesített. Kína azt tervezi, hogy a Mars-járója 90 solt, vagyis marsi napot tölt majd munkával a bolygó felszínén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!