szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A BBC híroldalára megszólalásig hasonlító kamu weboldallal hirdették a csalók, hogy Elon Musk 750 millió dollárnyi bitcoint készül szétosztani.

Elon Muskról közismert, hogy szereti a kriptovalutákat. Korábban a viccnek indult, azóta viszont egyre komolyabban vehető dogecoin árfolyamát lökte az égbe, februárban pedig a Tesla mintegy 1,5 milliárd dollárnyi bitcoint vásárolt. Utóbbival kapcsolatban a csalók azóta is megpróbálják csőbe húzni a hiszékeny embereket.

A BBC beszámolója szerint Julie Bushnellnek mintegy 9000 fontja, vagyis nagyjából 3,7 millió forintja bánta, hogy túlságosan naiv volt. A brit nőt egy, a BBC weboldalára megszólalásig hasonlító kamu oldallal verték át. Az ott közölt hamis cikkben azt írták a csalók, hogy Elon Musk csak azért vásárolt 1,5 milliárd dollárnyi bitcoint, hogy annak a felét elajándékozza.

Így néz ki a kamu BBC.
©
És így néz ki a valódi BBC.
©

A csalók – klasszikus trükkel élve – azt ígérték, hogy ha Elon Musknak valaki elküld egy bizonyos összeget bitcoinban, akkor azt megduplázza kaphatja vissza. Ilyen típusú átverést már nagyon sokat láthattunk, ám Bushell mégsem fogott gyanút a kamu BBC-oldal miatt. Hogy mi történt, arra csak azután jött rá, hogy elutalta a 9000 fontnyi összeget, de nem kapta vissza a beígért "jutalmat". Az egészben az igazán a drámai, hogy ezt az összeget azért spórolta össze eddig, hogy egy saját házat vehessen magának.

A nő feljelentést tett a sussexi rendőrségen, és mindenki figyelmét igyekszik felhívni a csalásra, nehogy más is úgy járjon, mint ő. A BBC szintén bejelentést tett annak érdekében, hogy bezárják a hamis weboldalt, ami még mindig él.

Valószínűleg az sem jelent vigaszt Bushnell számára, hogy volt, aki nála is sokkal nagyobbat bukott. Egy Twitteren terjedő ugyanilyen átverés miatt egy férfi 173 millió forintnyi bitcoint veszített.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!