szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az illegális halászat célja a Kaliforniai-öbölben elsősorban a totoaba nevű hal, ám a hálók a kaliforniai disznódelfinekkel is végeznek.

A kaliforniai disznódelfin, vagy más néven vaquita a világ egyik legveszélyeztetettebb állata. Az állat kizárólag a Kaliforniai-öböl legészakibb csücskében él, ám a halászat és a természetrombolás egyszerre veszélyezteti az élőhelyét – ezzel együtt pedig a kihalás szélére sodorja a fajt.

A BBC beszámolója szerint az illegális halászok célpontja nem is a disznódelfin, hanem egy másik állat, a totoaba, amit elsősorban a kínai vásárlók miatt mészárolnak le.

Ramón Franco Díaz, a mexikói San Felipe városában található halászszövetség vezetője szerint míg az 1960-as, '70-es években gond nélkül lehetett fogni a totoabát, mára felkerült a veszélyeztetett állatok listájára. Díaz szerint a problémát az jelenti, hogy a kínaiak szerint a hal léghólyagjának gyógyító ereje van – amit a tudomány eddig még egyszer sem bizonyított be.

A hal szervét szinte aranyárban mérik: egy kilogrammot 85 ezer dollárért, vagyis durván 25 millió forintért tudnak eladni Kínában az illegális halászok. Díaz szerint emiatt a totoaba gyakorlatilag a tenger kokainjává vált, a bűnözők pedig annyira zavartalanul teszik a dolgukat, hogy fényes nappal is képesek kivetni a hálójukat.

Illegális halászok fogják ki a totabákat.
©

Ha mindez nem lenne elég nagy probléma, a bűnözők olyan hálókat használnak, amely a vaquitával is képes végezni. Az úgynevezett kopoltyúhálók több mint száz méter hosszúak, és 10 méter mélyen nyúlnak bele a vízbe. Díaz szerint be kellene tiltani a háló használatát, ám azt a helyi halászok rákfogásra is használják, így erre szinte semmi esély nincs.

Az öbölben körülbelül 1800 négyzetkilométernyi terület az, ahol védve vannak az állatok. A kopoltyúhálókat a civil szervezetek is megpróbálják eltávolítani erről a területről, ám ez nem mindig megy zökkenőmentesen.

A Sea Shepherd nevű civil szervezet hajója 2020 végén ütközött össze egy ilyen hálót használó csónakkal, amelynek egyik halásza meghalt, a másik pedig súlyosan megsérült. Ezek után komoly zavargások törtek ki, még a parti őrség egyik hajóját is felgyújtották. A Sea Shepherd azóta nem tért vissza a helyszínre.

Már csak 22 disznódelfin él a világon, keserű és erőszakos harc folyik a megmentésükért

A legjobb esetben is csak 22 kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita maradt mostanra a Mexikó nyugati partjainál lévő Kaliforniai-öbölben, ahol ádáz harc folyik a megélhetésükért küzdő helyi halászok és a kistestű delfineket veszélyeztető, illegális halászhálókat rendszeresen begyűjtő természetvédők között.

Díaz szerint a zavargások után a mexikói kormány azt fontolgatja, hogy kedvez a halászoknak, és vagy felszámolják a halak számára kialakított 1800 négyzetkilométeres menedékházat, vagy egyszerűen leveszik a totoabáról a veszélyeztetett státuszt.

A kormány emellett 3000, a vaquita számára biztonságos hálót is kiosztott, ám a halászok szerint ezzel 80 százalékkal csökkent a fogásuk mértéke, így egyelőre nincs olyan megoldás, ami mindenki számára elfogadható lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!