szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint 2016-ban 745 ezer ember halt meg túlmunka miatt.

A hétköznapokban eszébe sem jut az embernek, hogy a túlórázás hosszú távon nincs túl jó hatással a szervezetre. Hogy ez mennyire így van, azt az Egészségügyi Világszervezet egy most publikált tanulmánya mutatja meg igazán. A jelek szerint igen súlyos a helyzet.

Az első ilyen jellegű globális felmérés eredménye szerint 2016-ban a világon minteg 745 ezer ember halt meg stoke (agyi érkatasztrófa) és szívbetegség miatt, amelyek mindegyike a hosszúra nyúló munkaórákhöz köthető. A tanulmány szerint a probléma a délkelet-ázsiai, valamint a Csendes-óceán nyugati térségében élő embereket érinti a leginkább. A WHO szerint a koronavírus-járvány valószínűleg tovább ront a helyzeten.

©

A közzétett eredmények szerint az 55 órás munkahét esetében 35 százalékkal magasabb a stroke, 17 százalékkal pedig a szívbetegség miatti halálozás esélye azokhoz az emberekhez képest, akik hetente 35-40 órát dolgoznak.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel (ILO) közösen elkészített tanulmány azt is kimutatta, hogy a túlmunka miatt elhunytak csaknem háromnegyede középkorú vagy idős férfi volt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a halálesetek gyakran évekkel a túlórázós időszak után következtek be – idézi a kutatási eredményt a BBC.

[A rendszeres túlmunka növeli az agyvérzés kockázatát]

Bár a tanulmány nem tér ki a koronavírus-járvány időszakára, a WHO szerint a távmunka, valamint a gazdasági visszaesés növelheti a túlmunkával kapcsolatos veszélyeket. Frank Pega, a WHO egyik vezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy a lezárások miatt a munkaidő akár 10 százalékkal is megnőhet.

A kutatás arra is rávilágított: a túlmunka az összes, a munka miatt kialakuló betegség mintegy harmadáért felelős. A WHO szerint ezért minden munkáltatónak figyelnie kellene arra, hogy a meghatározott munkaidőt ne lépjék túl a dolgozók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!