szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem működik a decemberben indult Hundub, amit az elmúlt hónapok nagy csendje alapján talán egyébként sem sokan akarnának elérni.

Nagy szavakkal, de kisebb szerverkapacitással indult el tavaly decemberben az a Facebooknak látszó tárgy, amely véleményünk szerint amatőrségével és igénytelenségével azóta is gyalázza a “magyar termék” fogalmát. Hogy a közösségi oldalt még hetekkel az indulása is milyen szerény technikai háttér szolgálja ki, azt a Hundubot üzemeltető cég ügyvezetője, Pál Csaba mutatta meg a YouTube-on.

Hogy azóta megérkezett-e a beígért hardverbővítés, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy a Hundub hétfő délután 15 óra körül már nem volt elérhető, és azóta ugyanazt az üzenetet dobja ki a rendszer. (Hogy ez az állapot pontosan mióta áll fenn, az nem ismert.)

©

Ez a visszajelzés azt mutatja, hogy a felhasználói oldalról rendben van a netkapcsolat, a terheléselosztást kezelő Cloudflare szolgáltatás is jól működik, ám a hundub.com kiszolgálója nem válaszol, a Cloudflare nem éri el a tartalmat.

Hogy pontosan mi történt, azt egyelőre nem tudni, és még korai lenne bármilyen hosszabb távú következtetést levonni. A szolgáltatás bezárása éppen annyira lehetséges magyarázat, mint az, hogy az üzemeltetők most állítanak be erősebb hardvereket. (Mivel hónapok óta szinte semmit nem lehetett hallani a szolgáltatásról, a több százezres új felhasználói roham nem tűnik túl életszerű magyarázatnak.) És persze az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak áramszünet van az érintett helyiségben, ahol elfelejtettek szünetmentes tápegységes rákapcsolni a rendszerre.

Frissítés: Mivel a weboldal kedd délután, 24 órával később még mindig elérhetetlen, a fejlesztés miatti üzemszünet és az áramszünet is egyre kevésbé tűnik életszerű magyarázatnak. Nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a Hundubot hosszabb távra leállították.

Frissítés: Csütörtök délben ismét elérhető az oldal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!