szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sanofi és a GSK fejlesztette oltóanyag most jutott át a második klinikai teszten.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Lezárult a francia Sanofi és a brit GSK koronavírus elleni oltóanyagának második klinikai tesztje, az eredmények pedig azt mutatják a vállalatok szerint, hogy a termék hatásos – írta az AFP.

A cégek azt is közölték, hogy a második fázisú teszt kulcsfontosságú, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos vizsgálatok a harmadik szakaszba lépjenek. Erre a következő hetekben kerül majd sor. A Sanofi és a GSK szerint a második fázis vizsgálatait 722 felnőtt önkéntes segítségével végezték.

A Sanofi a harmadik fázisú tesztet 35 ezer felnőtt bevonásával tervezi elvégezni; a vizsgálat előreláthatólag május végén, június elején kezdődhet. Az oltóanyagot a vuhani vírustörzs, illetve a dél-afrikai mutáció ellen is tesztelik majd.

A mostani eredmények azért is örömteliek, mert egy korábbi, 2020 végén készült vizsgálat még arról számolt be, hogy a Sanofi-GSK típusú vakcina alacsony immunválaszt váltott ki az idősek között. A cégek akkor azt is közölték, hogy az oltóanyag 2021 végére lehet kész.

Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik olyan tagja, amely egyelőre nem rendelkezik saját koronavírus-vakcinával. A többiek, köztük Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már igen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Vállalkozás

Pfizer: Minden adott lesz, hogy szeptemberre be legyenek oltva a 12–15 évesek

A második negyedévben összesen 4,6 millió Pfizer–BioNTech oltóanyag érkezhet Magyarországra, így, ha megérkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélye, már csak döntés kérdése, itthon beoltják-e a 12–15 éves korosztályt – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban a Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója. Vereckei Péter szerint Szijjártó Péterrel a fejlesztésekről, hatékonyságról és a szállításokról tárgyaltak, de a kormány vakcinatáblázata nem került szóba.