Egy friss kutatás szerint a banán héjából kiváló lisztet lehet készíteni, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket.
hvg.hu
Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, az emberek túlnyomó többsége a banán héját egyszerűen kidobja a kukába. Persze mást nem is nagyon lehet kezdeni vele – legalábbis eddig úgy tűnt. Egy nemrég elkészült tanulmány azonban mást mond.
Az ACS Food Science & Technology című szaklapban megjelent publikáció szerint ha a banánhéjat blansírozzuk – vagyis rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, majd kivesszük és jeges vízben lehűtjük –, megszárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékáru süthető belőle, ami ugyanolyan finom, ha nem jobb, mint a hagyományos liszttel készülők.
A tanulmány szerzői szerint ráadásul nemcsak az íze miatt érdemes rápróbálni a banánhéj lisztre: ezek a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat – valószínűleg a magas rosttartalom miatt. Ám ha a sütéshez 7,5 százaléknyi banánhéj lisztet adunk, az eredmény máris kellemesebb.
Bár a tanulmány csak a péksüteményekre vonatkozott, az eredmény alapján úgy tűnik, kenyereket és süteményeket is érdemes lehet ebből készíteni. Egy 2016-os tanulmány szerint például ha a kenyérsütésnél a liszt 10 százaléka banánhéjból van, akkor sokkal magasabb lesz annak a szénhidrát, cukor- és zsírtartalma.
Mindez ráadásul nemcsak a táplálkozást teheti egészségesebbé, hanem az ételpazarlást is csökkentheti. A megvásárolt banánnak ugyanis nagyjából a 40 százalékát teszi ki a héj, amit a legtöbben egyszerűen csak kidobnak.
Bozó Szabolcsot a bátyja beszélte rá, hogy tegye fel a képeit az Instagramra – és megtörtént a csoda. A 33 éves amatőr alkotó ma befutott művész, olyanok veszik a képeit, akiket korábban, csaposként, legfeljebb kiszolgálhatott volna.