Rémálmodni nemcsak azért rossz, mert az ember rosszkedvűen, vagy egyszerűen csak verejtékezve ébred fel, az egészségnek sem tesz jót. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy akár demenciát is jelezhet, de a gyorsabb öregedéshez és a korai halálozáshoz is hozzájárulhatnak a rémálmok. A probléma az, hogy ezt sokféle dolog előidézheti – egy napközbeni negatív élmény például épp úgy, mint egy feldolgozatlan lelki probléma. És úgy tűnik, a tejtermékeket is fel lehet írni erre a listára.
A kanadai MacEwan Egyetem tudósai nemrég a hallgató körében végeztek a rémálmokkal kapcsolatos vizsgálatot. Kiderült, azoknak, akik rendszeres rémálmokról és általánosságban rosszabb alvásminőségről számoltak be, nagyobb valószínűséggel voltak ételallergiáik, beleértve a laktózintoleranciát is. A kutatók ezért azt feltételezik, hogy az emésztési problémák által okozott szorongás beszivároghat a nem ébren töltött órákba is – összegez a Gizmodo.
Az erről szóló publikáció a Frontiers in Psychology című tudományos lapban jelent meg.
Maga az elképzelés, hogy az elfogyasztott ételek, különösen a sajt vagy más tejtermékek ronthatják az alvás minőségét, nem újkeletű. Az 1900-as évek elején például az amerikai karikaturista, Winsor McCay is felvetette ezt a lehetőséget a Dream of the Rarebit Fiend című képregényében, amelynek szereplői általában a walesi rarebittől, egy sajtos pirítóstól álmodtak rosszakat.
Ross Powell, a tanulmány társszerzője szerint ezt a jelenséget nem igazán vizsgálták tudományosan. Egy évtizeddel ezelőtt ugyanez a kutatócsoport publikált egy felmérést, amelyben a résztvevők nagyjából 2 százaléka számolt be bizarr álmokról, amelyekről úgy érezték, hogy bizonyos ételek fogyasztásával vagy késő esti étkezéssel függnek össze. Sokan kifejezetten a tejtermékeket okolták emiatt. Powell és kollégái abban reménykedtek, hogy megismételhetik korábbi eredményeiket, amellett, hogy megpróbálják kideríteni, milyen kapcsolat állhat a tejtermékek fogyasztása és a rémálmok között.
A kutatók ezúttal több mint 1000 hallgatót kérdeztek meg – a 2015-ös mintának így több mint kétszeresével dolgoztak – étkezési és alvási szokásaikról. A válaszadók körülbelül 40 százaléka érezte úgy, hogy bizonyos ételek vagy a késő esti nassolás befolyásolja az alvásukat, 25 százalékuk pedig úgy érezte, hogy az étrend lehet az alvás megrontója.
Ezúttal csak a megkérdezettek 5,5 százaléka gondolta úgy, hogy az álmokért kifejezetten az ételek a felelősek, de a tejtermékek, a fűszeres ételek és az édességek voltak szerintük a legfőbb bűnösök. A kutatók azt is megállapították, hogy az önbevalláson alapuló laktózintolerancia súlyosabb rémálmokkal és rosszabb alvással járt együtt, akárcsak más ételallergiák. Nem meglepő módon a laktózintolerancia gyomor-bélrendszeri tünetekkel járt, míg azoknak, akik általánosságban kevésbé egészséges étrendről számoltak be, általában több rémálmuk volt, és nehezebben emlékeztek vissza álmaikra.
A laktózintoleranciában szenvedőknél a tejtermékek fogyasztása gyomor-bélrendszeri fájdalmat és puffadást okozhat. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a tünetek felébreszthetik az embereket, vagy tudat alatt befolyásolhatják az álmaikat. Powell szerint elképzelhető, hogy a gyomor-bélrendszeri problémák erősebb hatással vannak az álmokra, mint más fájdalmak. A szakember szerint egyébként a menstruációs görcsök is hasonló tüneteket okozhatnak.
A kutatók szeretnék a jövőben azt is megvizsgálni, hogy miként alszanak a laktózérzékeny emberek ha fogyasztanak tejterméket, és miként, ha nem.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.