A reggeli kávé kihagyhatatlan? Felejtse el a koffeint, igazából más segít
Szlovén és holland kutatók vizsgálata arra jutott, hogy az ébredés szempontjából lényegében mindegy, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét iszik-e valaki reggelente, a hatás ugyanaz lesz.
HVG
Kevés dolog tudja annyira kellemessé tenni az ébredést, mint egy csésze forró kávé. Azok azonban, akik rendszeresen indítják ezzel a napjukat, egy koffeinmentes változat is ugyanolyan jó lehet. Szentségtörésnek hangzik? Pedig a dolgot a tudomány is igazolja, miután holland és szlovén kutatók a – normál és a koffeinmentes – kávé agyra és testre gyakorolt hatását hasonlította össze.
A világon naponta több mint kétmilliárd csésze kávé fogy, a koffein élettani hatásai pedig jól ismertek. De azok számára, akik megpróbálják csökkenteni a napi bevitelüket – például a szorongás vagy az alvási problémák miatt, amelyeket a szer súlyosbíthat –, a koffeinmentes kávé jobb választás lehet. Sokkal jobb, mint azt korábban gondolták a szakemberek.
A Heliyon című tudományos lapban megjelent publikációban a kutatók azt írják, a fogyasztást megelőző várakozás jelentős szerepet játszik a teljesítmény növekedésben. A vizsgálat alapján azok, akik várták, hogy bevihessék a koffeint, hasonló mértékű kognitív és teljesítménybeli javulást tapasztaltak függetlenül attól, hogy koffeint vagy placebót fogyasztottak.
Amerikai kutatók arra jutottak, hogy ha őrlés előtt némi vizet ad az ember a kávébabokhoz, az jobb ízélményt ad a főzés után.
A vizsgálatba 20 egészséges egyetemi hallgatók vontak be, akik naponta átlagosan 1–3 csésze kávét fogyasztottak. Közvetlenül a vizsgálat előtt a résztvevők legalább hét órát aludtak, 8–11 órán át tartózkodtak a kávéfogyasztástól, és két órán át nem ettek.
A vizsgálat elején a kutatók megmérték az agy elektromos aktivitását (EEG), valamint a szív- és érrendszeri állapotukat is felmérték. Ezután egy fejszámolós tesztet töltöttek ki, ami a kognitív képességeket mérte, valamint megmérték a reakcióidejüket is.
Ezután a csapatot két részre osztották: az egyik csoport koffeinmentes kávét kapott, a másik pedig ugyanazt, de abba testtömeg-kilogrammonként 6 milligramm koffeinport is tettek a tudósok. Az elfogyasztása után 30 percet pihentek, majd újból elvégezték náluk a méréseket.
Hagyja a cukrot és a tejszínt, mondják a tudósok: a sima, fekete kávé segíthet, hogy tovább legyen egészséges.
Kiderült: bár a reakcióidő és a kognitív funkció is változott, nem volt szignifikáns különbség a két csoport eredménye között. Mindkét csoportban jelentősen megnőtt a vérnyomás és csökkent a pulzusszám, ami a kávéfogyasztók szervezetének szokásos reakciója. A kutatók nem számítottak arra, hogy a kardiovaszkuláris hatások ennyire hasonlóak lesznek a két csoportban.
Az eredmények arra utalnak, hogy a koffein nem az egyetlen, ami segíti a reggeli ébredést: ahhoz a rituáléval kapcsolatos elvárások is hozzájárulnak..
Egyre több a vendégmunkás, miközben a hazai munkaerő-tartalék – a kormány ígéretével szemben – nem apad. A tartaléksereg aligha aktivizálható, nagyszámú új munkahely pedig nem keletkezik.