szerző:
- esel -

Az állami média: közbotrány. Kivéve most.

"Gazsó Úr! Az Ön által vezetett intézmény működése közbotrány" – állapítja meg teljesen tárgyilagosan Lovas István a blogján, ami akkor is pontos meglátás, ha Gazsó L. Ferenc nem annyira elnöke, inkább vezérigazgatója az MTI-nek. "Az MTI kiegyensúlyozatlanul, súlyos elfogultsággal dolgozik mind az elhallgatás, mind a hírek tálalása terén" – ezzel is nehéz vitatkozni, de a szemrehányás folytatódik: Lovas kolléga szerint az állami hírügynökség "teljes mértékben a hazai maréknyi balliberális értelmiség ízlése és igénye szerint" dolgozik. Hááát, István, ezt azért nézd már meg még egyszer.

Lovas biztosítékát elsősorban az verte ki, hogy az MTI nem olvassa a Junge Freiheit című jobboldali német lapot, amelyből már január 14-én, szombaton reggel 9 órakor megtudhatta volna, hogy meghalt Udo Ulfkotte újságíró. Az MTI csak másnap, 12:23-kor adta ki az erről szóló, amúgy teljesen tárgyilagos és elfogulatlan hírét; jó, az MTI-t nem a gyorsaságáért szeretjük, de amikor éppen nem az állami propagandát nyomatja minden forráskritika nélkül, akkor egészen korrekt anyagokra is képes, főleg külpolitikai téren.

De Lovasnak ez most sok volt. Az MTI egy egész napot késett, nem a lap, hanem a kiadó halálhírét véve alapul. Ráadásul azt merte írni, hogy Ulfkotte "vitatott szerző volt, a munkásságával kapcsolatban megfogalmazott bírálatok mindenekelőtt iszlám- és idegenellenességre, valamint összeesküvés-elméletek terjesztésére vonatkoztak". Elképesztő.

Pedig szinte hihetetlen, de ennek a mondatnak minden szava így igaz, és ezt maga Ulfkotte sem látta másképpen, amikor 2015-ben Budapesten járva elismerte:

karrierje során sok hibát követett el, egyebek mellett dezinformálta az olvasókat, propagandaműveket írt, ezeket ma már bánja.

Ez persze nem tartotta vissza attól, hogy továbbra is Putyin-barát konteós téziseket publikáljon pl. arról, hogy valójában a német hírszerzés diktálja az újságíróknak, mit írjanak, sőt még ugyanazon a budapesti rendezvényen közölte:

az érdekeltek évente rendezett titkos konferenciákon egyes háborúknak már azelőtt előkészítik a médiafogadtatását, hogy egyetlen katona a harcmezőre vonulna.

Hát, így járt az MTI Lovas Istvánnal. Aki nyilván nem látta, hogy az összes mérvadó lap mindig is vitatott szerzőként, a konteók, a ténytorzítások mestereként írta le Ulfkottét, és ezen halála sem változtatott. Kiadója, a Kopp Verlag pedig lényegében a németországi ezoterikus és politikai konteóművészetek teljes Who is who-ját felvonultatja szerzői között, élükön Erich von Däniken ufológussal.

Az viszont tökigaz, István, hogy az állami média működése közbotrány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Jobb későn? Csak 2020-ban jelenhet meg az 5G-s iPhone

Jobb későn? Csak 2020-ban jelenhet meg az 5G-s iPhone

A XVI. kerületben is a Fidesz győzött, ott a Momentum ellen

A XVI. kerületben is a Fidesz győzött, ott a Momentum ellen

A nap videója: így lehet fél perc alatt eltávolítani egy tilosban parkoló autót

A nap videója: így lehet fél perc alatt eltávolítani egy tilosban parkoló autót

Több válogatott meccset ki kell hagynia az ifjú reménységnek

Több válogatott meccset ki kell hagynia az ifjú reménységnek

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd