Még helyi szinten is pitiáner összegek fölötti adok-kapok játszmába torkollott Győrben a 12 év után hatalmon kívül rekedt városi szocialisták leleplezéssorozata. Kiteregették, hogy az önkormányzat Szijjártó Péter vezette gazdasági bizottsága több olyan cégnek ítélt támogatást, amelyek az illető szakbizottság delegáltjainak (rész)tulajdonában állnak. A nagyvárost irányító jobboldali többség a szocialisták időszakában odaítélt MSZP-közeli pénzek felemlegetésével vett revánsot.

Szijjártó Péter
Győr közgyűlésének gazdasági, idegenforgalmi és informatikai bizottsága Szíjjártó Péter elnökletével több mint kétmillió forintot szavazott meg három, a grémium Fidesz-tagjai (vagy rokonaik) kezében lévő cégnek. Radnóti Ákos városi Fidelitas-elnök édesanyjával közösen jegyzett betéti társasága, a Medici Travel 950 ezer forintban részesülhetett. Ugyancsak az ő családi érdekkörébe tartozik az apja és fivére által birtokolt Kézimosó 2006 Kft., amely nyolcszázezerhez jutott ily módon. Nyertesnek lett kihozva a pályázaton egy másik fideszes testülettag cége, a Lilienthal Bt. is. (Bár az ő 400 ezer forintos tételét a közgyűlés nem hagyta jóvá, mivel a vállalkozás nem győri bejegyzésű.)

Fenti tények alkották a helyi MSZP offenzívájának gerincét. Valamint az a tanácsadói szerződés, amely az F.Component-99 Kft.-nek 1 millió 764 ezer forint bevételt hozott. E cég ügyvezetője Benkő Szilárd, aki Szijjártó Péter kampányfőnöke (és szintén tagja a grémiumnak). Ekképpen a Borkai Zsolt polgármesternek idén júliusig dolgozó – amúgy hangszerkészítéssel, tetőszerkezet-építéssel, műszaki cikkértékesítéssel foglalkozó – társaság is gyarapodott a jobboldal 2006-os győzelmével. A szocialisták idézett médiaoffenzíváját részletesen ismertette a győri háztartásokba eljutatott Diagnózis című helyi pártkiadvány, amelyet Neupor Zsolt győri MSZP-elnök jegyez. (A kiadványban – a Benkő vezette cég szerződésének társaságában – arra is kitértek, hogy a Magyar Gárdával szolidaritást vállaló, Fidesz-közeli NE-Felejcs Polgári Egyesület szakmai tanácsadója, Fehér Imre az önkormányzati lakáskezelő INSZOL Zrt. igazgatóságának lett a tagja.)

Neupor Zsolt
A botránnyal kapcsolatban megkerestük Szijjártó Pétert is. De csak a titkárnőjéig jutottunk, aki közölte: a politikus nem nyilatkozik, az ügyben Németh Zoltán alpolgármester közleménye az  irányadó. Németh elmondta, a szóban forgó két bizottsági delegált tartózkodott a szavazástól, amikor cégeik megsegítéséről döntöttek. Ugyanakkor emlékeztetett, a pályázati támogatásokat  a testületben lévő két szocialista, Kun András és Ferenczy Lajos  is megszavazta. Egyébként az MSZP-vel szoros összefüggésbe hozható vállalkozások is kaptak az előző ciklusban effajta pénzügyi injekciót. Például egymillió forinthoz jutott a Szenior 2003 Kft., amelynek ügyvezetője és tulajdonosa Némethné Jankovics Györgyi, a megyei önkormányzat szocialista képviselője,   édesapja pedig a gazdasági bizottságban ült. A KIR Kft., Kun András egykori szocialista alpolgármester fiának, Kun Gergelynek a társasága,  600 ezer forint önkormányzati pénzre tett szert. Az MSZP győri elnöke cáfolta, hogy Kun Gergely cége felvett volna támogatást, odaítélésében az apának egyébként sem lett volna hatásköre. A másik vállalkozásnak pedig éppenséggel a jobboldali többségű idegenforgalmi szakbizottság hagyta jóvá az összeget.

Van akit támadnak, van akit nem (Oldaltörés)

Csak találgatni lehet, vajon a győri önkormányzati ellenzék magánakciójáról van-e szó, netán az MSZP felsőbb szintű offenzívájának előhírnöke-e a dolog. Vagyis nem tudni, számíthatunk-e újabb leleplezésekre a túlnyomórészt Fidesz-vezette megyeszékhelyek, megyei önkormányzatok háza táján, így ellensúlyozandó a Zuschlag-ügy keltette belpolitikai hullámverést. Kétségtelen, a második ciklusát ellenzékben töltő Fideszt csak ott lehet panamázáson rajtakapni, ahol hatalmon van. Ez pedig csak helyileg lehetséges. Viszont a kínálkozó ziccernek számos hátulütője van. Először is, Zuschlag és a többi gyanúsított ifjúszocialista ügyével összevetve aránytalanul kisstílű, majdhogynem filléres tranzakciókról van szó. Ami nehezen viszonyítható a tíz-és százmilliós sikkasztásokhoz. Másrészt – ahogy éppen Győrben vált láthatóvá – könnyen jelentkezhet a bumeránghatás. Hisz a Fidesznek van mivel visszalőnie. Ráadásul a botrány negatív „marketingértéke” a konkrét ügyben az országosan is túlexponált Szijjártó okán volt ekkora. Nem biztos, hogy máshol hasonló hír túllépné a városhatárt. Ettől függetlenül persze nem lehetetlen, hogy az MSZP egyebütt is próbálkozik helyi skandalumok országossá tematizálásával.

Borkai Zsolt
Viszont Győrben az ügy kapcsán is felsejlettek bizonyos várospolitikai sajátosságok körvonalai. Feltűnő, hogy a már említett időközi kampánylap, a Diagnózis a Fidesz-politikus Németh Zoltán alpolgármestert, továbbá Dézsi Csaba András frakcióvezetőt, Szijjártó Pétert, mint bizottsági kulcsembert teljes gőzzel letámadja, Borkai Zsolt pártonkívüli városvezetőre viszont alig jut bíráló szó. A dolog összefügghet azzal, hogy a polgármester és a közgyűlés Fidesz-képviselőcsoportjának viszonylatában nyár elején éles jogkörelosztási vita robbant ki. A frakció ugyanis Németh Zoltán és Simon Róbert alpolgármesterekhez telepítette volna Borkai egynémely - önkormányzati tulajdonú cégekhez kötődő - jogosítványát. A javaslat a KDNP (illetve az ellenzék) visszautasításán bukott el.

Úgy tűnik hát, a városházi oppozíció mindezek tudatában a polgármestert igyekszik bizonyos határig a mögötte álló pártokról leválasztva kezelni. Amiből kiindulva valószínűnek látszik, hogy Borkai önállóságának inkább használ, hogy a pályázati és tanácsadói címen kifizetett, umbuldaszagú pénzügyletek nem rajta, hanem a városatya „első felettesének” tartott, a győri és országos Fideszt párhuzamosan képviselő Szijjártón csattannak. A helytől független tanulság az lehet, hogy - a két nagypárt nyilvánosságkezelésének okán - lassan minden botrányra jut ellenbotrány. Sajátos kommunikációs gegként a vádra nem elsősorban az „ártatlan vagyok” a reakció, hanem a „te is bűnös vagy”. Aminek végeredménye egy belpolitikai skandalumárverés. Itt az győzhet, aki nagyobb bűnt kiált a riválisra.

Papp László TamásLegyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

Szijjártón keres fogást a győri MSZP

Az MSZP szerint klasszikus mutyizás, régimódi panamázás folyik Győrben Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének tudtával. Erről Neupor Zsolt, az MSZP győri szervezetének elnöke beszélt.

5 kamera lesz rajta: jön a Nokia eddigi legizgalmasabb androidos telefonja

5 kamera lesz rajta: jön a Nokia eddigi legizgalmasabb androidos telefonja

Több és jobb sört iszunk, mint korábban

Több és jobb sört iszunk, mint korábban

Pár ezer forintból letudják a szülők a farsangi jelmez kérdését

Pár ezer forintból letudják a szülők a farsangi jelmez kérdését

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Újabb öt ellenzéki kapott félmilliós büntetést

Újabb öt ellenzéki kapott félmilliós büntetést

Pálinkás József: Nem lehet tudománykampfot csinálni, a kormány nem érti, hogyan működik a kutatás

Pálinkás József: Nem lehet tudománykampfot csinálni, a kormány nem érti, hogyan működik a kutatás