Sebők János
Sebők János
Tetszett a cikk?

Tollner József önkormányzati képviselő egyike azoknak, akik minden követ megmozgatnak, hogy a beruházás ne valósulhasson meg. Szerinte a pátyi példa nem helyi, hanem országos probléma, mert a „spanyol módszer” – a kalandortőke ingatlanspekulációja – több települést, térséget is súlyosan érint.

hvg.hu:  A pátyiak március 23-án teljesen szokatlan módon tüntetést szerveznek a budapesti spanyol nagykövetség elé. Ez az utolsó szalmaszál? Mire számítanak?

Tollner József: Ezt ne nevezzük tüntetésnek, ez egy csendes, békés demonstráció lesz petícióátadással. Célja elsősorban a hazai és nemzetközi média, valamint a spanyol nagykövet figyelmének felhívása arra, hogy Magyarországon is jelen van az úgynevezett „spanyol módszer”. A 2000-es években, Spanyolországban az ingatlanfejlesztés szónak szinte szinonimájává vált a korrupció és a pénzmosás. Ott azonban ma már mindent megtesznek, hogy ebből az ördögi körből kilépjenek; az érintett spanyol befektetők pedig keletre menekülnek, és megjelentek hazánkban is: Sávolyon, Pécsen, Pátyon. Elértük, hogy a befektetők sávolyi ígéreteit ne vegye készpénznek a magyar állam. A spanyol befektetők Pátyon megvalósítani kívánt, törvénytelen és környezetromboló elképzeléseiből sem kérünk.

hvg.hu: Miért bontakozott ki ekkora ellenállás a projekttel szemben, hiszen a beruházó tejjel-mézzel folyó kánaánt ígér?

T.J.: Először is szögezzük le: nincs beruházó. Mervó József, a Grupo Milton ügyvezető igazgatója elmondta, cégük üzleti filozófiája, hogy a terület magánszemélyektől történő felvásárlásától az értékesítéséig menedzselik a folyamatot.

Tollner József

Azt már én mondom, hogy a folyamat eleje és vége között elfogadtatnak az önkormányzatokkal egy olyan szabályozási tervet, amely sokszorosára emeli a terület értékét. Ezt ne nevezzük beruházásnak, ez ingatlanspekuláció. Ígéreteiről pedig csak annyit, ezek csak a népszavazásig tartottak, a településfejlesztési szerződésbe ezek már nem kerültek be, sőt, abban külön pont foglalkozik azzal, hogy nem szabad a befektetőn számon kérni a fórumokon, médiában elhangzottakat, a kiadványaikban megjelenteket.

hvg.hu: Több kistelepülésen is befulladtak már az ingatlan- és sportfejlesztések (különösen golfpályával kombinálva). A pátyi önkormányzat miért volt vevő erre az ötletre, amely mai, módosított változatában alig emlékeztet az eredeti elképzelésekre, s megalomániájával az egész térségre kihat?

T.J.: Már az eredeti terveket sem értettük. Ki látott olyan golfpályát, amely körül ötszintes házak vannak? Itt csak Tiger Woods golfozhatna, a többiek hozzanak rögtön a törött ablakokat kicserélő üvegest? Aztán kezünkbe került egy olyan tervrajz is, amelyen már a golfpálya helyén bevonalazott részek láthatók, szakértők szerint ezek újabb utcák. Szóval ez nem sportfejlesztés, ez darabonként eladható, maximálisan beépíthető területek összessége. Volt olyan szakember, aki azt mondta, hogy bizonyos részek beépíthetősége olyan, hogy Budapest belvárosában is megállná a helyét. A képviselők közül tízen szavazták meg, de közülük csak három-négy olyan meghatározó személy van, akik véleményükkel, érdekérvényesítő képességükkel befolyásolták a többieket. A vitában a többség meg sem szólalt. Meg vagyok róla győződve, hogy akik megszavazták, azok közül nincs mindenki képben, többen nem gondolták végig, mivel járhat a megvalósítás.

hvg.hu: Az elmúlt hónapokban számos szabálytalanságra, sőt, törvénytelenségre derült fény, magát a polgármestert is elmarasztalták ez ügyben, mégis minden megy a maga útján. Itt is dolgoznak a háttérben lobbierők?

T.J.: A polgármester úr folyamatosan lobogtatja a huszonkilenc szakhatósági véleményt. Nem sikerült eddig megértetnem vele, hogy a tőlük érkezett vélemény nem azt jelenti, hogy elfogadják, támogatják, hanem azt, hogy a benne foglaltakat a polgármesternek, a testületnek figyelembe kellene venni. Csak egy példát említek, az állami főépítész leírta, hogy a kérdéses területen a hatályos jogszabályok a lakófunkciót tiltják.  Ehhez képest, a most elfogadott szabályozási terv 2-3000 lakás megépítését teszi lehetővé. Talán abban bíznak, hogy Magyarországon vagyunk, tehát törvényeink kijátszhatóak. Bízom benne, hogy az ügyészség vagy az Alkotmánybíróság megállítja a folyamatot.

hvg.hu: Ahogy turbósították a beruházást, úgy nőtt a szomszédos községek, a civilszervezetek és politikusok ellenállása. Az elmúlt hetekben azonban néhány kulcsszereplő váratlanul visszavonult, elhallgatott, miért?

T.J.: Azt hiszem, elsősorban Telki polgármesterének, Danóczy Balázsnak váratlanul bejelentett lemondására gondol. Ez engem is nagyon meglepett. Három nappal lemondása előtt mondtam el neki, hogy engem megfenyegettek (A képviselőt az utcán váratlanul karon ragadta egy ismeretlen, és a fülébe suttogta: nem akarsz inkább a családoddal törődni, azoknak nagyobb szüksége lenne rá? - A szerk.), és kikértem a véleményét, ezt mennyire kell komolyan venni. Biztatott, azt mondta, benne vagyunk mi már ebben annyira, hogy nem érné meg nekik bármit is tenni velünk. A helyébe lépő alpolgármestertől tudom, hogy lemondásának reggelén is nagyon bizakodó volt. Ehhez képest volt igazán döbbenetes mindenki számára váratlan lemondása. Részletekről nem beszélt, de éreztette, hogy olyan fenyegetést kapott, amire nem lehetett más a válasz. Megfenyegették a beruházás elleni parlamenti felszólalása után Gulyás Dénest, körzetünk országgyűlési képviselőjét is. Ő nem tett feljelentést, de örülnék neki, ha a rendőrség hivatalból nyomozna az ügyben. Könnyű dolguk lenne, mert az SMS-sel ment a küldő száma is.

hvg.hu: A beruházó az a spanyol cég, amely a Balatonring ügyében nemrégen lelepleződött, s az is napvilágra került, hogy a beruházókkal olyan emberek is kapcsolatban állnak, akiknek a múltja „pöttyös”. Akkor miért ez a rendíthetetlen bizalom az önkormányzat részéről?

T.J.: Február 22-én, a testület döntésekor már ott volt képviselőtársaim előtt az Indexben megjelent, Kovács Bence Jánosról írt cikk. Volt, aki, miután beleolvasott, széttépte, de a többség egyszerűen félrerakta. Néhány sort azért idéztem belőle a testületi ülésen, hogy ne lehessen arra hivatkozni, hogy ezt nem tudták. Nem hatódott meg tőle senki.

hvg.hu: Ön szerint van-e politikai szál ebben a történetben?

T.J.: A Grupo Milton vezérigazgatója többször dicsekedett azzal, hogy mindkét politikai oldallal nagyon jó a kapcsolata. Ebből szerintem annyi igaz, hogy mindkét oldalon vannak támogatottjai. Ki ne örülne például egy bőkezű szponzornak? A Grupo Milton támogat az MSZP és a Fidesz prominenseihez köthető sportegyesületeket is. Talán ezeknek a kapcsolatoknak, vagy kommunikációs csapatuknak volt köszönhető, hogy nagyon nehezen nyílt meg előttünk a sajtó. Sok órát beszéltem újságírókkal, akiket nagyon érdekelt a téma, lelkesek voltak, de este jött a telefonhívás vagy email, hogy nem lesz belőle cikk. Volt olyan is, hogy Budakeszitől fordították vissza a televíziós autót, és így maradt el a tervezett riport. Bizakodóak vagyunk, mert majdnem teljesen kinyílt a sajtó, és azt is rebesgetik, hogy egyre kevésbé mutatkoznak politikusaink a Grupo Milton vezetőivel. A cég eddigi tevékenysége és a tulajdonosáról, vezérigazgatójáról nyilvánosságra került szeplők már nem vállalhatók számukra sem.

Sebők János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben