szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Magyarország tovább sodródik, lemaradva az európai főáramlattól, és a sodródáshoz még válságra sincs szüksége, állítják a Válságban és válság nélkül – a gazdaságpolitika rétegei címmel most megjelent tanulmánykötet szerzői: Csaba László, Győrffy Dóra, Muraközy László (szerkesztő) és Török Ádám. A kötetet a minap mutatták be a budapesti nemzetközi könyvfesztiválon. A szerzők közül Csaba László betegsége miatt távol maradt.

A könyv az Akadémiai Kiadó Gazdaságpolitikai kerekasztal című sorozatának harmadik kötete. A bemutatón részt vett Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) volt elnöke, aki szerint a szerzők „elképesztő műveltségről” tesznek tanúbizonyságot a kötetben, aminek köszönhetően ő a könyvben való elmélyedés közben „rendkívül kicsinek érezte magát”.

A volt ÁSZ-elnök egy szórakoztató történetet is előadott. Húsz éve eladta 1500-ös Ladáját. „Egy cirkuszos vette meg, aki azt mondta, hogy nála nincs készpénz, de menjek el vele a város szélére, a cirkusztelepre […] és ott ki fog engem fizetni. Három nagydarab ember beült velem a kocsiba – be lehet helyettesíteni a könyv gondolataiba, hogy kik ülnek az autóban mellettünk. Én vezettem, de mások mondták meg, hogy merre menjek” – folytatódott a mai gazdasági helyzetre vonatkoztatott példabeszéd. A cirkusztelepen kiderült, hogy a hetvenötezer forint helyett a cirkuszos két cerkófmajmot és egy boát akar a Ladáért adni. Meg is mutatta Kovácsnak a három állatot. A boát épp egy patkány harapdálta – a félelem legkisebb jele nélkül. „Mivel ez egy magyar patkány, nincs benne a genetikai kódjában a világról szerzett azon ismeret, hogy ez nem egy tömlő, hanem egy kígyó, akitől rettegnie kellene. Hetente egyszer a kígyó megeszi a patkányt, majd jön a következő patkány, de ő sem fél” – idézte Kovács a cigány cirkuszost.

„Mi minden van benne a genetikai kódunkban és mi minden hiányzik” – elmélkedett az egykori számvevőszéki elnök, immár a könyv kapcsán. „Úgy próbálunk közgazdaságtant csinálni és megérteni a világot, hogy azok a genetikai kódok nincsenek bennünk, amelyek alapján ezeket a dolgokat el kellene képzelnünk.” Kovács szerint mindegyik szerző erre próbál magyarázatot keresni, így a kötet tökéletes egységet képez. (Utóbb kiderült: Kovács megkapta a cirkuszostól a hetvenötezer forintot.)

Kovács úgy folytatta: bár többgenerációs festőművész családból származik, sosem értette a szürrealizmust: „Mitől válik a megtörténhető valóság megtörténhetetlenné és a gazdaságilag megtörténhetetlen megtörténhető valósággá?” – tette föl a költői kérdést. A kötet a mai magyar szürrealizmust mutatja be – szögezte le Kovács. Elég ritka, hogy egy magyar közgazdasági tanulmánykötet olvasmányos legyen – folytatta a méltatást. Perverz öröm ezt a könyvet olvasni: jól van megírva, de amiről szól, attól az ember rosszul van.

A könyvből kiderül, hogy jelentős veszteségeket okozva, de a válságok előbb-utóbb véget érnek – mondta. Ám a tűzoltással hatalmas károkat lehet okozni, ha a tűzoltók mindent eláztatnak, azt is, amit nem kéne. „Könyörgöm, a tűzoltással ne tegyük tönkre a meglévő építményeket” – fogalmazott.

Mint Győrffy Dóra, a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Tanszékének adjunktusa – egyébként két méterrel a női magasugrás országos csúcstartója – elmondta, ő „nagyon elfogult az államháztartási hiánnyal szemben”, ugyanis ebből írta a disszertációját, de a költségvetési politika komplikáltabb dolog annál, mint hogy mekkora az államháztartás hiánya. Szerinte a különböző mennyiségi mutatók – mint az államháztartás hiánya, de emellett az újraelosztás és az adók nagysága is – „rendkívül leegyszerűsítették a költségvetési politikát”, ugyanis legalább ennyire fontos, hogy „a kiadásokat mennyire hatékonyan használják föl, az adókat milyen hatékonyan szedik be”. Győrffy a „hatékony közigazgatás és hatékony kormányzat” fontosságára hívta föl a figyelmet.

A fiatal adjunktusnak a kötetben megjelent tanulmánya az euróövezet négy, egyébként sok tekintetben különböző állama, Olaszország, Finnország, Portugália és Írország példáján keresztül mutatja be a költségvetési politika és a növekedés közti összefüggéseket. Mint hozzátette: Portugália – és, mint most látszik, Görögország – példája igazolja, hogy az euróövezetbe történő belépés nem hozza el automatikusan a Kánaánt.

Válság, euró és utána? A költségvetési politika szerepe a felzárkózásban című tanulmányában a magyar költségvetési stabilizációt üdvözlő Győrffy úgy fogalmaz: „A jövő szempontjából […] különösen lényegesnek bizonyulhat, hogy a válság és a kiigazítás fájdalmas tapasztalatai mind a politikai osztályban, mind pedig az állampolgárokban tudatosították azt, mennyire súlyos következményei lehetnek a fegyelmezetlen költségvetési politikának.” (Bokros Lajos súlyos kudarca a választáson mintha ellentmondana ennek a megállapításnak.)

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

Vizsgálódásai során a Győrffy arra a következtetésre jut, hogy „az állam mérete és a növekedés között […] egy fordított U alakú összefüggés van: bizonyos feladatok ellátásával az állam tevékenyen hozzájárulhat a gazdasági hatékonyság növeléséhez, míg az újraelosztás egy adott szintje felett uralkodóvá válnak az ellenösztönző hatások és a pazarlás”.

Győrffy szerint Finnország példája azt mutatja, hogy a magas – ötven százalékos – újraelosztás is finanszírozható, ha a jogrend kiszámítható és a közjavakat hatékonyan használják föl. A korrupt közigazgatás viszont adóelkerülést és alacsony foglalkoztatottságot von maga után. Ezért a gazdaság állapotát nem csak mennyiségi, hanem részben minőségi mutatókkal érdemes leírni.

A tanulmány különösen részletesen foglalkozik a portugál költségvetési politika és növekedés kapcsolatával, illetve mindennek a reálgazdasági folyamatokra való hatásával. „Az elemzés bemutatja, hogy az intézményi minőség javítása nélkül a költségvetési politika egyes részelemeinek mennyiségi változtatása nem vezethet tartós eredményhez.” Portugália gazdasági helyzete tanulságos Magyarország számára – derül ki az írásból. „Magyarországon az elmúlt időszakban egy ördögi kör alakult ki, melyben a bizalmatlanság, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és a lassú növekedés egy önerősítő negatív kört alkot. […] Ha ezt belátjuk, akkor a dolgozat kérdését úgy fogalmazhatjuk át, hogy a bevezetett intézkedések révén sikerülhet-e megtörni ezt a rossz kört. A fenti kérdésre a válasz egyértelműen nem.”

Tanulmánya végén a szerző annak a reményének ad hangot, hogy „Magyarországon az elmúlt évtizedekre jellemző fűnyíróelvet, illetve ad hoc reformötleteket előbb-utóbb felváltja majd egy, az intézményrendszer minőségének javítását előtérbe helyező, többéves távlatokra épülő intézkedéssorozat. Hiányában a tartós relatív stagnálás az euróövezeten belül is reális várakozásnak tekinthető, azaz a felzárkózás továbbra is ábránd marad.”

A hvg.hu-nak interjút adó közgazda szerint „egy-egy mutató – legyen az az önkormányzatok, a megyék száma vagy az adószint mértéke – másodlagos ahhoz képest, hogy miképp működik”. Hozzátette: egy olyan ország gazdasága is működhet jól, melyben huszonöt, és egy olyan is, melyben ötven százalékos az újraelosztás aránya. Lapunk kérdésére Győrffy azt mondta: a fölzárkózáshoz muszáj visszaszorítani a korrupciót, ehhez viszont – mint Finnország példája mutatja – elengedhetetlenül fontos a korszerű elitképzés, „ahol a közjót az egyetemi évektől kezdve belenevelik a hivatalnokokba”. Hozzátette: „Ez egy olyan kérdés, ami csak fölülről oldható meg. Magától nem fog kitisztulni a rendszer. A korrupciónak van egy öngerjesztő köre: ha mindenki korrupt, én is az vagyok, ha senki sem az, én sem vagyok az. Van tehát két egyensúlyi rendszer, és nagyon nehéz eljutni az egyikből a másikba.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R