szerző:
Szegő Péter

November 14-e és január 25-e között gyűjthetnek aláírásokat a Nők a Pályán Egyesület által jegyzett népszavazási kezdeményezés aktivistái – derült ki Rajnai Gitta filmvágónak, a népszavazási akció és egyben a kezdeményezést jegyző Nők a Pályán Egyesület szóvivőjének szerda délutáni budapesti sajtótájékoztatóján. A kezdeményezés célja, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választások pártlistáin fölváltva legyenek férfiak és nők, vagyis jelentősen nőjön a képviselőnők aránya. Ha kétszázezer hitelesített aláírás összegyűlik az ügyben, akkor ki kell írni a népszavazást.

Az aláírásgyűjtés előzménye, hogy huszonhét nő – köztük több celebritás – még tavaly szeptemberben népszavazást kezdeményezett az Országos Választási Bizottságnál, de az akció csak most szökkent szárba. Rajnai Gitta hangsúlyozta: kezdeményezésük pártoktól független. A huszonhetek közt számos ismert nő van, például Bárdos Deák Ágnes és Bangó Margit énekesnő, Szűcs Andrea, a Magyar Ügyvédnők Egyesületének elnöke és a Magyar Ügyvédi Kamara alelnöke, Heller Ágnes filozófus, Petschnig Mária Zita közgazda, vagy Hernádi Judit és Kútvölgyi Erzsébet színésznő – közölte Rajnai.

Maga az aláírásgyűjtés november 14-én kezdődött és január 25-ig tart. Mint Rajnai fogalmazott, az aláírásgyűjtés „két fronton” zajlik: egyrészt a fő közlekedési csomópontokon (a sajtótájékoztató helyszínén, a Deák téren, azzal egy időben is folyt az aláírásgyűjtés), másrészt honlapjukról letölthető az aláírásgyűjtő ív. Az elmúlt három napban ezt mintegy ezren töltötték le – mondta. Ha a kezdeményezés sikeres lesz, a Nők a Pályán azzal számol, hogy a listás képviselők fele, vagyis az országgyűlési képviselők legalább egynegyede, lesz nő – szemben a mostani kilenc százalékkal. Emellett a javaslat az önkormányzati választási listákra is vonatkozna.

Rajnai biztató jelnek látja, hogy Facebook-oldalukat két nap alatt hatszázan jelölték be, magának a Nők a Pályán Egyesületnek pedig négy és fél ezer támogatója van a Facebookon – tette hozzá. Úgy fogalmazott: elindult a népszavazás médiakampánya, „ahol megfordítjuk az a sztereotípiát, hogy a nők vetkőznek: itt a férfiak vetkőznek, a nők pedig ruhában vannak”. Azt mondta: mind Heller Ágnes, mind Till Attila ingyen állt a kamerák elé.

A Nők a Pályán szóvivője hangsúlyozta: kezdeményezésük nem a férfiak ellen irányul, a törvényi szabályozás pedig részükről nem cél, hanem annak eszköze, hogy a képviselők legalább egynegyede nő legyen. Ez maga után vonná, hogy számos egyéb helyen, például a tudományos szférában, a vezető pozíciókban, a gazdasági szektorban, az Alkotmánybíróságon is megnőne a nők aránya – vélte Rajnai. A Nők a Pályán várja az aktivisták jelentkezését és az adományokat – zárta sajtótájékoztatóját Rajnai Gitta.

Rajnai Gittától azt kérdeztük: tekintettel arra, hogy az Országgyűlés által meghozott törvények nemcsak a nőkre vonatkoznak, hanem mindenkire, nem lett volna-e szerencsésebb, ha a huszonhetek között férfiak is vannak. „Amikor a huszonhét aláíró nő baráti szálakon összeszerveződött, akkor természetesnek tűnt, hogy csak nők vannak ebben az ügyben, de szeretném kiemelni, hogy nagyon sok férfi támogatja az ügyet, a kampány aktivistái és a kezdeményezés aláírói között is nagyon sok férfi van” – válaszolta Rajnai. A kampányfotókon Till Attila után más férfiak is lesznek – mondta –, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy kik, mert ezzel lelőné a poént. Rajnai hangsúlyozta: kezdeményezésük pártsemleges és minden párt támogatását örömmel veszik, „de mi nem kerestünk meg egyetlen pártot sem: ez egy civil kezdeményezés”.

„Ha egy nő egy ügyet hiányos öltözékben vagy meztelenül propagál, harcos amazonok a nők lealacsonyításáról beszélnek. Ha igazuk van, a Till Attilát egy szál könyvben mutató fénykép nem a férfiak lealacsonyítása?” – szögeztük a kérdést az akció szóvivőjének. Szerinte nem. Ez figyelemfölhívás: „az emberek ingerküszöbét el kell érnünk”. Hozzátette: „ez egy vicc, egy sztereotípia megfordítása”.

Rajnai azt mondta: főleg Budapesten gyűjtenek aláírásokat, hat standdal, de több megyeszékhelyen is folyik az akció. Úgy vélte: reális cél, hogy január 25-ig összegyűljék a kétszázezer aláírás. A karácsonyi vásárok forgalma még növeli is a siker esélyét – vélte. A szóvivő úgy tudja: a közvélemény-kutatások szerint a lakosság több mint fele támogatja az idevonatkozó törvényi szabályozást.

A női kvóta – Rajnai szerint – nem sértené a polgári jogegyenlőséget. Visszautasította, hogy elképzelésük inverz numerus clausus lenne: „a férfiakat ez nem különbözteti meg hátrányosan, mert ötvenhárom százalék a nők aránya a lakosság körében”. Azt mondta: „Ha jogegyenlőség van papíron és – mint ahogy azt a fölmérések mutatják – a politikai ambicionáltság azonos a férfiak és a nők körében, de a parlamenti képviselőknek csak kilenc százaléka nő, akkor, bár jogegyenlőség van, esélyegyenlőség nincs.

Rajnai azt mondta: az Európai Unió huszonhét tagállama közül huszonháromban vezettek be kvótát. A gyakorlat azt mutatta, hogy csak kampányokkal, a témának a közbeszédbe történő beemelésével önmagában „nem változik semmi”. Dániában 1995-ig, körülbelül húsz évig volt érvényben egy, a pártok által önkéntesen vállalt kvóta, melyet – mivel sikerre vezetett – eltöröltek. A tizenöt évvel ezelőtti eltörlés után viszont nem csökkent vissza a női képviselők aránya, jelenleg a dán parlamenti képviselők harmincnyolc százaléka nő – tette hozzá.

A Nők a Pályán szóvivője azt is elmondta: javaslatuk lényegében megegyezik a három évvel ezelőtt az Országgyűlés által elutasított, Magyar Bálint és Sándor Klára által jegyzett törvényjavaslattal. A sajtótájékoztatón elmondottakat megerősítve hozzátette: egyetlen párthoz sem köthető a népszavazási kezdeményezés. Hangsúlyozta: a 2007-es végszavazás során mind Orbán Viktor, mint Gyurcsány Ferenc igennel szavazott. „Nem volt frakciófegyelem ebben a kérdésben” – közölte. A hvg.hu érdeklődésére Rajnai Gitta úgy fogalmazott: „Magyar Bálint nem fog levetkőzni”, azaz nem lesz hiányos öltözetben a népszavazási kezdeményezés egyik kampányarca.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Népszavazást kezdeményeznek a nők érdekében

Több magánszemély népszavazást kezdeményez, mert bár szerintük nőnek lenni jó, ám Magyarországon, két évtizeddel a rendszerváltás után is kiszolgáltatottság, mellőzöttség, lemondás - közölte Novák Éva, a Nők a Pályán Egyesület elnöke.

Interjú

„Nőnek lenni kiszolgáltatottságot, mellőzöttséget, lemondást jelent”

A női esélyegyenlőség univerzális téma. A nők elleni diszkrimináció léte vagy nem léte szintén örök kérdés. A Nők a Pályán Egyesület (NAP) mindenesetre meg van győződve, hogy a nőkkel szemben változatlanul érvényesül megkülönböztetés, ami csak gátolja sokrétű feladataik ellátását: egyszerre kell helytállniuk a munkahelyen, a családban. Helyzetük javulásának reális mércéje, hogy mennyivel lehet növelni arányukat a törvényhozásban, a tisztviselői karban, a vállalatvezetői pozíciók betöltésénél – állítja Tátrai-Novák Éva, a NAP elnöke.

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

Magyar Nemzet: Spanyol ingatlant vett a volt kispesti MSZP-s

Magyar Nemzet: Spanyol ingatlant vett a volt kispesti MSZP-s

Nagy ötlet: egyesíti az 5G-t és a Wi-Fi 6-ot a Qualcomm

Nagy ötlet: egyesíti az 5G-t és a Wi-Fi 6-ot a Qualcomm

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Lakner Zoltán: Tényleg megszűnt a centrális erőtér, kérdés mit kezdünk vele

Lakner Zoltán: Tényleg megszűnt a centrális erőtér, kérdés mit kezdünk vele

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban