Konok Péter
Konok Péter
Tetszett a cikk?

A gumicsontozás a legnagyobb gumicsont. Nincs itt semmi félrevezetés, ámítás; ők ilyenek.

Gumicsont – mondják sokan Kiss László ügyére, most éppen arra. A gumicsont-metafora hovatovább a görcsös ellenzékiség afféle sarokkövévé válik, hiszen napi rendszerességgel érkeznek az újabb és újabb gazemberségek hírei, a pimasz vagy fenyegető nyilatkozatok, a kormányzati monológ (amely önmagát kommunikációnak nevezi) legújabb aranyköpései. Kinek a pap nem tetszik, kinek a papné, és ha az embernek van egy rögeszméje – mindenkinek van, nézzünk magunkba! –, akkor minden egyéb többé-kevésbé gumicsontnak tűnik. Kinek a Városliget a fontos, kinek a vasárnapi nyitvatartás.

A többi? Gumicsont! Aki a szabad tankönyvválasztásért száll síkra, jó eséllyel gumicsontozza le Rogán Antal hetvenhét szobáját. Sokak szerint Kövér unokaszülése, vagy éppen a március 15-i a Fidesz-dzsemborin elhangzott fasisztoid hagymázak (a falkák és gazdaállatok) mind csak a figyelem elterelését szolgálják. Sokak szerint a halálbüntetéssel kapcsolatos orbáni tirádák is csak gumicsontok voltak, hogy eltereljék a figyelmet a brókerbotrányról, a brókerbotrány gumicsont volt, hogy elterelje a figyelmet a földmutyiról, a földmutyin rágódva legalább megfeledkeztünk Vida Ildikóról, aki azért ködösített, hogy kiessen az emlékeinkből a tafikmutyi, a magánnyugdíjak ellopása, Ráhel telefonja, a paksi keleti blokk, Semjén puskája, Orbán veje, ipa, napa, meg a papa a bányáival. És így tovább, a végtelenségig, akár önnön farkába harapva, mint a példázatok kígyója. Nemtetszés szerint szemezgetve és rangsorolva. Hogy sorra elfelejtsünk mindent, amire tegnap még azt mondtuk, "na, ezt már tutira nem fogják megúszni!" Szerintem viszont ezek a brigantik minden egyes szemétséget, aljasságot, lopást és szerzést szent-komolyan vesznek. Egységes svunggal nyúlják le a százmilliárdos pályázatokat, az ezermilliárdos megtakarításokat, a termőföldet, a szabadalmakat, a koncessziókat és a tendereket, de Pista bácsi utolsó huncut piculáját, a virágárus néni nárciszait, a kutya vacsoráját, vagy a borsodi cigánytelep egyetlen közkútját is. És egyforma lelkesedéssel rúgnak bele bárkibe, szólnak bele bármibe. Úgy látszik, hogy sokszor pusztán az öröm kedvéért.

Nincs itt semmi félrevezetés, ámítás; ők ilyenek. A lényegüket adják. Akármennyi disznóságra képesek, külön-külön, vagy csomagban szállítva. "We want the world and we want it now" – persze szegény Jim Morrison nem egészen erre gondolt.

És még ez is csak gumicsont. Mert lehet mindenért Orbánt és a bandáját okolni, meg Őfelsége béna ellenzékét, meg az oligarchákat, az „elitet”, de ennek sincs sokkal több hozadéka, mint ha a zsidókat, a Bilderberg-csoportot, az ufókat vagy a menekülteket hibáztatjuk. Orbánéknak mennie kell, hogy bármihez is kezdeni lehessen ebben a rablókapitalista kalandparkká alázott országban, ez nyilvánvaló. És utána? Hirtelen nem az áldozatot fogjuk hibáztatni, mert „csak azt a nőt lehet megerőszakolni, aki hagyja”? Aki „szeret kefélni?” (A legtöbben szeretünk; jól is tesszük.) Egycsapásra megszűnik a beteges, adalékanyagokkal és mesterséges állományjavítókkal dúsított élsport, ahol gyerekek ezreit hajtják szüleik lelkes támogatásával az üzlet és a sportnacionalizmus mindennapi lágereibe? Véget érnek a fairtások, természeti környezetünk, épített környezetünk, személyes tereink tobzódó feldúlása? Kiszabadulunk végre savanyú, minden idegenre morgó nacionalizmusunkból? Nem lesz korrupció? Mindenről csak az Orbán tehet, utána meg eljön a tejjel-mézzel folyó Kánaán?

 

Hát nem. Orbán és rendszere csak tünet. Csúnya, ijesztő, figyelmeztető. És persze a tüneteket kezelni kell, mert a tünetek súlyosbodásába fogunk beledögleni. De a gumicsontozással éppen azt hárítjuk el magunktól, hogy betegek vagyunk. Mélyen, nagyon. Ha nem vesszük észre, hogy a gumicsontok mind valós problémákra reflektálnak, hogy gumicsontvázakká, gumicsontváz-hordákká állnak össze, akkor szépen újratermeljük majd az Orbán-rezsimet, más néven, netán más eszközökkel. Mint ahogy maga az Orbán-rezsim is reciklált amalgám, a történelem szemétdombjáról összeguberált himihumi. Veszélyes hulladék, gyatra vegykonyhákban kikevert addiktív dizájnerdrog.

Persze az is meglehet, az egész Orbán-kormány, a tálibjaival, ellenzékeivel, nácijaival, kastélyaival, jacuzzijaival és borzparókás-kacsavalag-frizurás szürke eminenciásaival együtt egy átfogó, totális, ontológiai léptékű gumicsont. Arról akarják elterelni a figyelmünket, hogy a világegyetem még tágul ugyan (bizony, még Brooklyn és Felcsút is!), de előbb-utóbb megint szűkülni fog; hogy mindnyájan a semmiből jövünk, és visszamegyünk a nagy büdös semmibe; hogy tele van a föld bévülről kukacokkal; hogy a kierőszakolt szex, a fajfenntartás zsarnok ösztöne mögött mindig ott leskel a személyes vég. Mert amíg a halálbüntetés barbár ötletén rugódozunk, addig sem gondolunk a halálra. Amíg az unokák szülésének furcsaságain álmélkodunk, nem törődünk az elmúlással. Amíg napi rendszerességgel kapjuk az instant, carpe diem-hülyeségeket, addig nincs időnk a memento mori nagy, sárga borzongására, és miközben a kormányzati papírtrombiták harsányan rikoltanak a fülünkbe, alig halljuk az enyészet szelének fekete fúvását.

Talán csak megnyugvást kínál a kormány, a felejtés örömét. A tudatlanság erejét. Önmegvalósító önfeledtséget.

Ez szép lenne tőlük. S ha így van, akkor tulajdonképpen még hálásak is lehetünk nekik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal

Mutatunk öt számot, amelyekkel ön is milliókat nyerhetett

Mutatunk öt számot, amelyekkel ön is milliókat nyerhetett