szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Soros György, a magyar származású milliárdos "attól vált hírhedtté, hogy világszerte gazdaságokat és rendszereket omlasztott össze" - egyebek mellett ezt jelentette ki műsorában egy ultrakonzervatív Fox-műsorvezető. Az egyik amerikai zsidó szervezetet tiltakozik a műsor miatt, a Fox megvédte riporterét.

"Sértőnek" és "borzalmasnak" minősítette a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League) nevű, vezető amerikai zsidó érdekképviseleti szervezet azokat az állításokat, amelyeket Glenn Beck, a Fox News televízió műsorvezetője fogalmazott meg Soros Györggyel és a holokauszttal kapcsolatban - jelentette pénteken a New York Times.

"Soros következő célpontja az USA"

Beck, aki az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik meghatározó alakja, a héten egy háromrészes sorozatban foglalkozott Soros György magyar származású filantróp milliárdos befektetővel. A televíziós "bábmesternek" titulálta Sorost, aki szerinte "attól vált hírhedtté, hogy világszerte gazdaságokat és rendszereket omlasztott össze". Beck azt állította, hogy a milliárdos "következő célpontja" az Egyesült Államok.

"Azon túl, hogy pénzügyileg térdre akar kényszeríteni bennünket, ocsmány hasznot is akar kaszálni rajtunk" - mondta Beck Sorosnak a dollár hanyatlásával kapcsolatos kijelentéseit idézve.

Soros segített a deportálásban?

Abraham H. Foxman, a Rágalmazásellenes Liga országos igazgatója "sértőnek" és "borzalmasnak" minősítette Becknek azt a kijelentését, hogy Soros "a zsidók haláltáborba küldésében segédkező zsidó fiú" volt.

Beck sorozatának első részét a Fox News csatornán mutatták be kedden, mintegy 2,8 millióan látták a műsort. Beck ott azt mondta, hogy a 14 éves Soros  "elkísérte azt az antiszemitát (keresztapját, a Földművelésügyi Minisztérium egykori alkalmazottját), hogy papírokat kézbesítsen a zsidóknak, elkobozza a vagyonukat és aztán elszállítassa őket". "Ezzel határozottan nem azt mondom, hogy George Soros élvezte volna, amit tett, vagy hogy lett volna választása. Mert 14 éves volt. Túl akarta élni. Vagyis nem ítélkezem. Ez rá és istenre tartozik." - mondta Beck, és hozzáfűzte, hogy "sokan" antiszemitának minősítenék Sorost, amit ő nem tesz.

A Fox megvédte riporterét

A Fox kiállt Beck mellett a kirobbant vitában, amelyben a Rágalmazásellenes Liga mellett több más zsidó szervezet is bírálta a műsorvezetőt. Joel Cheatwood, a Fox News rangidős alelnöke egy csütörtök délután kiadott közleményben úgy fogalmazott, hogy a Soros kamaszkorára vonatkozó információk közvetlenül az üzletember írásain és interjúin alapulnak, s hogy a gyerekkori cselekedeteivel kapcsolatban nem hangzott el negatív vélemény.

Foxman ezzel szemben azt állította: "egy fiatal fiút felelősnek tartani azért, ami a holokauszt idején körülötte történt" nem más, mint egy, a Soros "befeketítésére" indított erőfeszítés része, amit undorítónak nevezett. Michelle Goldberg, a The Daily Beast publicistája "antiszemita kutyasípok szimfóniájának" minősítette Beck sorozatát.

A New York Times rámutatott, hogy Beck a múltban is többször felhördülést váltott ki a holokauszttal és a náci Németországgal kapcsolatos kijelentéseivel, de néhány zsidó vezető a védelmére kelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hét megyében figyelmeztetnek ónos esőre a meteorológusok

Hét megyében figyelmeztetnek ónos esőre a meteorológusok