Az európai parlamenti választások történetének eddigi legalacsonyabb részvételi aránya mellett az EU-polgárok – hagyományos módon - éppen hatalmon lévő kormányukat büntették meg.

A hétvégén az Európai Unió 25 tagországában lezajlott európai parlamenti választásokon mért 44,6 százalékos részvétel még a legutóbbi, 1999-es választás 49,8 százalékos szintjétől is elmarad. A szavazáson részt vevők az EU legtöbb országában viszont arra használták fel ezt az alkalmat – immár hagyományosan - , hogy az éppen hatalmon lévő kormányukat megbüntetessék, függetlenül attól, hogy a kormány bal- vagy jobboldali.A szavazási részvételen belül is éles szakadék látszik az EU régibbi tagállamai és az idén májusban csatlakozott tíz új tagország között: míg az első csoportban 47,7 százalékos ez az adat (még ez is kisebb, mint az öt évvel ezelőtti átlag), addig a 10 új tagállamban mindössze 28,7 százalékos.A jelek szerint a politikai elit még a régi tagországokban sem tudja meggyőzni a lakosságot az EP-voksolás fontosságáról, az új tagállamok többségében pedig végképp kudarcot vallottak ezek a törekvések. Amióta az EU állampolgárai közvetlenül választhatják meg az Európai Parlament tagjait, folyamatosan csökken a szavazási részvétel: az első, 1979-es voksoláson még 63 százalékos volt ez az arány.Németországban hatalmas vereséget szenvedtek a kormányzó szociáldemokraták, az EU másik "motorjának" számító Franciaországban pedig a jobboldali kormánypártot, az UMP-t érte - a márciusi regionális választások után - újabb csapás. Nagy-Britanniában visszaszorult a kormányzó baloldali Munkáspárt, Olaszországban viszont erősödtek az ellenzéki balközép erők. Portugáliában és Dániában is győztek a szocialista, illetve szociáldemokrata pártok - amelyek mindkét helyen ellenzékben vannak. Ami a nemrégiben csatlakozott közép-európai országokat illeti, mind Csehországban, mind Lengyelországban a jobboldali (éppen ellenzéki) pártok győztek, s Magyarországon is az ellenzéki Fidesz-Magyar Polgári Szövetség került az élre.Ezen általános tendencia, a kormányzati erők elleni tiltakozó szavazás alól mindössze két fontosabb kivétel volt: Spanyolország, illetve Görögország, ahol a kormánypártok (a spanyoloknál a szocialisták, a görögöknél pedig a konzervatívok) győzelmet tudtak aratni. Csakhogy ezek - ellentétben a többi érintett ország kormányzó pártjaival - alig néhány hónapja kerültek hatalomra, s a jelek szerint még tartott a korábbi győzelem lendülete.A 732 fős Európai Parlamentben egy vasárnap esti előrejelzés szerint továbbra is a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) marad majd a legnagyobb frakció, 247-277 képviselői hellyel, ez alapvetően a német konzervatív pártok (a CDU-CSU) elsöprő sikerének, az olasz kormánypártok viszonylag jó szereplésének, s a közép-európai konzervatív erők (köztük a Fidesz és az MDF) jó eredményeinek köszönheti. A szocialisták 189-209, a liberálisok pedig 54-70 helyre számíthatnak a választási eredmények alapján - a negyedik erő pedig a zöldek csoportja lehet, 39-49 mandátummal.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát