szerző:
MTI

A parlamenti bizalmi szavazást maga a kancellár kérte kormánya ellen, hogy ezáltal lehetővé váljék új, előre hozott választások kiírása.

Angela Merkel.
A németek új kancellárja keleti nő lesz?
© AP
A parlamenti bizalmi szavazást maga a kancellár kérte kormánya ellen, hogy ezáltal lehetővé váljék új, előre hozott választások kiírása.

Az 595 képviselő közül mindössze 151 támogatta a kormányt, 296 ellene voksolt, míg 148 parlamenti képviselő tartózkodott.

Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke közölte, hogy az eredményt azonnal továbbítják Horst Köhler államfőnek, aki dönteni hivatott a parlament feloszlatásáról és a választás időpontjának kitűzéséről. Horst Köhler előzetesen nem utalt arra, hogy miként fog dönteni.

A Bundestagban délelőtt elmondott beszédében Schröder azzal indokolta kezdeményezését, hogy az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban május 22-én elszenvedett katasztrofális választási vereség nyomán kormányának játéktere a minimálisra szűkült, és kétségessé vált, hogy a 2006-ban esedékes rendes választásokig képes lesz-e folytatni a koalíció Agenda 2010 elnevezésű programjában foglalt - munkaerő-piaci, egészségügyi és adózási - reformokat.

A bizalmi kérdés vitájában Angela Merkel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, a konzervatív ellenzék kancellárjelölte kijelentette, hogy a Schröder vezette kormány nem irányíthatja tovább hatékonyan Németországot. Úgy vélte, hogy a szövetségi kormány elveszítette a választópolgárok bizalmát, nem utolsó sorban azért, mert a reformjaival szemben saját soraiban kialakult ellenállás miatt "cikk-cakk-irányvonal" követésére kényszerült. A kormány támogatottsága elvesztésének legfőbb oka azonban Merkel szerint a növekvő munkanélküliség lett, miközben hatalomra kerülésekor Schröder kormánya azt ígérte, hogy felére csökkenti az állástalanok számát.

Franz Müntefering, a koalíciót irányító Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke előzőleg a frakció teljes bizalmáról biztosította Schrödert, hozzátéve, hogy továbbra is őt akarják kancellárnak.

Joschka Fischer külügyminiszter, a koalíciós partner zöldek (Szövetség ’90/Zöldek) vezéralakja lelkesítő beszédében kemény választási harcot ígért, és a "vörös-zöld" koalíció "megújítási politikájának" folytatása mellett állt ki. Megismételte, hogy ők maguk inkább a kormány 2006-ig szóló mandátumának kitöltésére hajlottak volna. Kijelentette: "minden alapjuk megvan ahhoz, hogy büszkék legyenek mindarra, amit eddig elértek". Kiállt egy szolidáris társadalom kiépítése mellett, amit alternatívának nevezett a Merkel vezette ellenzék "rideg politikájával" szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Schröder: rendet kell teremteni a német munkaerőpiacon!

Gerhard Schröder német kancellár csütörtökön a képviselőházban (Bundestag) elvileg igenelte az uniós szolgáltatási szektor liberalizálását, ám ellenezte, hogy a liberalizálással úgymond szociális dömping árassza el az országot, azaz közép- és kelet-európai munkavállalók rosszabb anyagi és szociális feltételek mellett vállaljanak munkát, mint a németek.

MTI Világ

Schröder a Bildben üzent Blairnek

Gerhard Schröder német kancellár csütörtökön a Bild című nagy példányszámú lap hasábjain védte meg "az európai társadalmi modellt", és hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nem csupán gazdasági célok megvalósítására létezik.

MTI Világ

Előrehozott választások lehetnek Németországban

Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és Gerhard Schröder kancellár (SPD) azt javasolja, hogy már ősszel előre hozott országos parlamenti választás legyen Németországban. A soros választás csak 2006-ban lenne esedékes.

MTI Gazdaság

Schröder: a stabilitási paktum reformra szorul

Gerhard Schröder német kancellár az európai stabilitási és növekedési paktum átfogó reformját sürgette, és leszögezte: a helyes pénzügypolitikát, amely a stabilitást és a növekedést egyformán segíti, nem szabad egyedül azon lemérni, hogy az adott ország átlépi-e vagy nem a háromszázalékos deficitküszöböt.

Trump szerint volt külügyminisztere kőbuta

Trump szerint volt külügyminisztere kőbuta

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Kávészünet, teaidő - recept

Kávészünet, teaidő - recept

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe