szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyik legfontosabb területen problémák támadtak az EU önálló biztonságpolitikájának kiépítésében. A tagállamok védelmi miniszterei novemberben elfogadtak egy "magatartási kódexet", amely lehetővé tenné, hogy az EU-tagok cégei a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben versenyezhessenek egymással a katonai beszerzések európai piacán. Egyes országok mégis haboznak, részt vegyenek-e végül is az együttműködésben.

„Vannak jelek, hogy több tagállam az utolsó pillanatban habozni kezdett” – mondta egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli illetékes. A tagállamok ugyanis eldönthetik, részt akarnak-e venni az új rendszerben. Erre eredetileg most április végéig kaptak volna határidőt, de Brüsszel máris jelezte, hogy a dátumot kitolja május közepéig.

Spanyolország már korábban jelezte, hogy nem tud csatlakozni a magatartási kódexhez, a szektorban működő hazai alvállalkozókat féltve. De állítólag más országok is tépelődnek, például Lengyelország és Magyarország, vélte az illetékes. A brüsszeli illetékes ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott arról, hogy legalább 20 ország csatlakozni fog a megállapodáshoz. Dánia nem vesz részt az EU védelmi együttműködésében, ezért eleve sem tervezte a csatlakozást az új magatartási szabályokhoz.

Bár az Európai Unióban az egyenlő versenyfeltételek megadása alapszabály, védelmi kérdésekben a tagállamok élhetnek (s általában élnek is) azzal a lehetőséggel, hogy a versenykiírásoknál nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva korlátozzák a konkurenciát.

Ily módon, egyes adatok szerint, az új katonai felszerelésekre fordított összegek több mint feléről Európában a szabadpiaci szabályok megkerülésével döntenek.

Az új szabályozástól szakértők azt várják, hogy a verseny fokozódása miatt csökken majd a katonai beszerzések költsége (s ezzel a költségvetésekre nehezedő nyomás), és felgyorsulhat az évi 30 milliárd eurós forgalmú, de jelenleg a nemzeti korlátozások miatt elég széttöredezett európai hadiipar átszerveződése, a nagyobb, versenyképesebb cégek kialakulása. A helyzetre jellemző, hogy a világ tíz legnagyobb hadiipari vállalata közül hét amerikai, és ez utóbbiak közül a négy legnagyobb, a Lockheed, a Boeing, a Northrop Gumman és a Raytheon 2004-es forgalma 105,4 milliárd dollár volt, míg a négy legnagyobb európaié ennek kevesebb mint fele.

Az EU-országok összességében is az amerikai katonai költségvetésnek kevesebb mint a felét költik védelmi célokra, az EU-ban ez évente 160-180 milliárd eurót tesz ki. Az új szabályozás ugyan nem kötelező jellegű, azaz jogilag nem lehet kikényszeríteni betartását, szakértők azt remélik, hogy a tagállamokra nagy nyomás nehezedik majd a szabályok alkalmazása érdekében. Ezt egyébként az EU is folyamatosan figyelemmel fogja kísérni. A magatartási kódexnek július elsején kellene életbe lépnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kártárítést kaphatnak a baromfitartók az EU-tól

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy a baromfitermékek keresletének zuhanása miatt is kártérítést kaphassanak a gazdák a Európai Unió tagországaiban. A magyar baromfitenyésztők és -feldolgozók számára 5-6 milliárd forintos forrás nyílhat meg.

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet