szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem csak a tragédia mértékének hírhozó szemtanúja, de a náci haláltábor működésének pontos leírója is volt az Auschwitzból megszökött Rudolf Vrba, aki március 27-én halt meg 81 éves korában a kanadai Vancouverben. Személyéről a The New York Times közölt méltató cikket pénteki számában.

A szlovákiai Topolcsányban 1924-ben született Vrba a háború után neves kutató orvos lett, de a leghíresebb munkája teljesen más jellegű: gázkamrákkal és krematóriumokkal illusztrált, figyelemreméltó részletességgel megírt beszámoló. Az Auschwitz Jegyzőkönyv néven ismerté vált dokumentum pontossága annak köszönhető, hogy szerzőjének olyan munkákat kellett végeznie, amelyek révén a haláltábor minden részében megfordult, így a gázkamrákban is. 

Vrba egy társával, Alfred Wetzlerrel szökött meg 1944. április 7-én. (Wetzler 1988-ban halt meg.) Jelentésük két másik szökevény, valamint egy lengyel őrnagy értesüléseivel kiegészítve jelent meg. Az Auschwitz Jegyzőkönyvet a nürnbergi perben bizonyítékként használták fel a náci vezetők ellen.

Rudolf Vrba 1963-ban kiadta önéletrajzi könyvét "Menekülés Auschwitzból: Nem tudok megbocsátani" címmel. A The Ottawa Citizen lapnak 2005-ben adott interjújában úgy ítélte meg, hogy a "Végső Megoldás erejét titkossága és képtelensége adta". 

"Megszöktem, hogy megtörjem azt a hiedelmet, hogy ez nem lehetséges és leállítsam a további gyilkosságokat" - mondta. A haláltáborok borzalmairól csak fokozatosan szerezhetett tudomást a világ. 1944 januárjától kezdett fény derülni a Birkenauban, Auschwitz megsemmisítő részlegében folyó szörnyűségre.

Április 4-én egy szövetséges felderítő gép mintegy véletlenül fényképet készített Auschwitzról is egy szintetikusüzemanyag-gyár építését fürkészve. Vrba és Wetzler április 7-én szökött meg. Április 24-én eljutottak az észak-szlovákiai Zsolnába, ahol zsidó vezetők segítségével elkészítették a jelentést.

A 32 oldalas dokumentumot megküldték a brit és az amerikai kormánynak, a Vatikánnak, a Nemzetközi Vöröskeresztnek. És megküldték a Hitler listáján a következő áldozatként szereplő magyarországi zsidók vezetőinek is. Vrba és Wetzler azért határozta el  magát a szökés mellett, hogy figyelmeztesse a magyar zsidókat. A gázkamrákhoz új vágányt épült és hallották a nácikat arról beszélni, hogy "magyar kolbász" érkezik. 

A magyar zsidó vezetők azonban nem tettek közzé figyelmeztető felhívást. Az egyik magyarázat szerint attól féltek, a figyelmeztetéssel veszélyeztethetik azt a később sikertelennek bizonyult egyezséget, amelyről Adolf Eichmann-nal alkudoztak a zsidók legalább egy részének a megmentéséről.

Június 6-án két auschwitzi szökevény érkezett Zsolnára, Arnost Rosin és Czeslaw Mordowicz, akik elmondták, hogy vagonokban érkező magyar zsidókat mészárolnak le.  Vrba és Wetzler figyelmeztetése azonban a magyar zsidók egy részét megmentette, a becslések szerint legalább százezret. A szövetségesek nyomására és a felelősségre vonással való fenyegetés hatására Horthy Miklós kormányzó 1944. július 9-én leállította a deportálásokat - olvasható a The New York Times cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megemlékezések az auschwitzi felszabadulás 60. évfordulóján

Csütörtök délután a legnagyobb náci koncentrációs tábor felszabadulásának 60. évfordulóján rendezett megemlékezés azon a helyen kezdődött, ahol a náci orvosok a "válogatás" után munkára vagy egyenesen a gázkamrákba küldték az újonnan jötteket.

MTI Világ

Gyurcsány beszélt egy megemlékezésen Auschwitz-Birkenauban

A múltra való emlékezés és emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtökön az auschwitz-birkenaui volt kényszermunka- és megsemmisítő táborban, ahol a holokauszt emléknapja alkalmából több mint ötven ország képviselőinek részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak.

Világ

Miért nem bombázták Auschwitzot?

Auschwitz felszabadításának 60. évfordulóján, a január 27-ei megemlékezésen az egykori szövetséges országok vezetői sajáthazájuk mulasztásaival is szembesülhetnek, hiszen részleteiben máig tisztázatlan, miért nem próbálták megakadályozni a népirtást.

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon