Külföldiek tüntettek a kínai Nagy Falon Tibet függetlenségéért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hat külföldi tüntetett kedden a kínai Nagy Fal egy Pekinghez közeli, sok turista által látogatott szakaszán, Tibet függetlenségét követelve. Akciójuk két órán át tartott. Egy ideig nem avatkoztak közbe a kínai hatóságok, végül azonban őrizetbe vették a tüntetőket.

Két külföldi szervezet, a londoni központú Free Tibet Campaign és a New York-i központtal működő Students for a Free Tibet kezdeményezte az akciót; részvevői között két kanadai, három amerikai és egy brit állampolgár volt. A tüntetők hatalmas - 42 négyzetméteres - transzparenst terítettek ki, rajta azzal a követeléssel, hogy a himalájai Tibet, amely jelenleg Kína autonóm területe, 2008 augusztusáig, a pekingi olimpiai játékok kezdetéig nyerje vissza függetlenségét.
 
Külföldi emberjogi csoportok, sajtószabadságért síkraszálló szervezetek és Tibet függetlenségét követelő politikai képződmények sajtóértekezletek sorozatát szervezték az utóbbi két nap folyamán Pekingben, és közlemények sokaságát tették közzé. A Nagy Falon lezajlott tüntetés is szemlátomást ebbe az akciósorozatba illeszkedett. Mindegyik azzal függ össze, hogy a kínai állami vezetők nagy ünnepséget rendeznek szerdán, azt ünnepelve, hogy éppen egy év múlva kezdődnek a pekingi nyári olimpiai játékok. Az ünnepi rendezvényekre 205 nemzeti olimpiai bizottság képviselőit is meghívták.
 
A külföldi emberjogi és egyéb szervezetek nyilván kedvezőnek találták a pillanatot akcióikhoz, hiszen a hivatalos pekingi rendezvény nagy nyilvánosságot kap a tömegtájékoztatásban, így az ellenrendezvények is nagyobb figyelemre számíthatnak, mint máskor.
 
Egy külföldi székhelyű emberjogi szervezet kezdeményezésére negyven neves kínai értelmiségi is aláírt egy felhívást, amely a kínai politikai foglyok szabadon bocsátását, szabad szakszervezetek létrehozásának lehetőségét és egy olyan független testület megalakítását követeli, amely ellenőrizhetné az olimpiai játékok előkészítése során elköltött közpénzek sorsát. Elküldték a felhívást Hu Csin-tao kínai államfőnek, továbbá Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének és Louise Arbornak, az ENSZ emberjogi főbiztosának.