Kadhafi fia: elektrosokkal csikarták ki a vallomást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A legfelsőbb líbiai vezető fia elismerte, hogy megkínozták Líbiában a több száz líbiai gyerek szándékos megfertőzésével vádolt bolgár ápolónőket és palesztin orvost, s a kínzással csikarták ki belőlük a "beismerő" vallomást.

„Elektrosokkal kínozták, és azzal fenyegették őket, hogy családjuknak is baja esik”, ha nem tesznek beismerő vallomást – mondta Szeif al-Iszlám Kadhafi, Moammer Kadhafi első számú líbiai vezető fia a katari székhelyű al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatában.

Az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos nyolc évet töltött líbiai börtönben, miután vádat emeltek ellenük a HIV-fertőzések szándékos előidézése címén. A vád szerint több mint 400 gyereket fertőztek meg a halálos AIDS-betegség kórokozójával a bengázi kórházban. Két perben is halálra ítélték őket, noha nemzetközi szakértők váltig állították, hogy a bengázi kórházban uralkodó siralmas higiéniai viszonyokra vezethető vissza a tragikus fertőzéssorozat, és már azelőtt megtörtént, hogy a bolgár ápolónők és a palesztin orvos megkezdte tevékenységét a szóban forgó gyermekklinikán. Később életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták át büntetésüket, majd július 24-én - az Európai Unió és Líbia megállapodása jegyében - távozhattak Líbiából.

Az ifjabb Kadhafi azt is elismerte nyilatkozatában, hogy a szóban forgó gyerekek némelyike már a bolgár ápolónők és a palesztin orvos Líbiába érkezése előtt megfertőződött a HIV-vírussal, egy gyerek pedig az után lett fertőzött, hogy a vádlottakat letartóztatták. "Katasztrofális, tragikus hanyagság volt, de szándékosság nem" – mondta a diktátor fia.

A perek során sokszor felmerült, hogy kínzással csikarták ki a hat külföldi vádlottból a beismerő vallomást, de a líbiai igazságszolgáltatás úgy foglalt állást, hogy nem kínozták meg a vádlottakat.