szerző:
MTI

Barack Obama az amerikai demokrata előválasztási verseny egyértelmű éllovasává lépett elő kedden: a Potomac-előválasztások mindhárom helyszínén nyert Hillary Clintonnal szemben.

Barack Obama fölénybe került
© AP
A Virginia és Maryland államban, valamint a fővárosban, Washington D.C.-ben rendezett előválasztási fordulókban a republikánus versengésben John McCain is mindenhol legyőzte vetélytársát, Mike Huckabee-t, megszilárdítva ezzel elsőségét.

Barack Obama illionis-i szenátor győzelmi sorozatát - a hét végén öt fordulóban nyert - nem tudta megállítani a volt first lady. A papírforma szerint az afro-amerikai jelöltaspiráns kedden is magabiztosan nyert.

Obama Virginiában a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett 64-35 arányban, Marylandben 32 százalékos feldolgozottságnál 59-37, Washington D.C.-ben a szavazatok 98 százalékának ismeretében 75-24 arányban vezetett. McCain a három helyszínen 99, 31, 98 százalékos feldolgozottság mellett 50-41, 56-29, illetve 68-17 arányban volt az első.

Az ABC televízió becslése szerint Obama eddig összesen 1209, Clinton 1192 delegáltat gyűjtött össze a nyári jelöltállító pártkongresszusra, ahol 2025 szavazatra lesz szükség a jelöltség megszerzéséhez. McCain küldötteinek száma 804, Huckabee-é 240; a republikánusoknál 1191 küldött kell majd a győzelemhez.

Obama már a következő előválasztási forduló helyszínén, Wisconsin államban, Madisonban mondta el győzelmi beszédét, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az országnak új irányra van szüksége, amelyet ő képvisel. Kijelentette, "jó úton haladunk", de figyelmeztetett, a verseny még nem ért véget. "A pénz és befolyásolás, a metsző pártos megosztottság, valamint a kicsinyes civakodás évtizedeinek leküzdéséhez nem egy estére, még csak nem is egy választásra lesz szükség" - hangoztatta.

McCain a virginiai Alexandriában John Kennedy volt elnök híres szavait idézve arról beszélt, hogy elnökként az lesz a vezérelve: "ne azt kérdezd, mit tesz érted az ország, hanem hogy te mit tehetsz az országért". Huckabee-nek - riválisát ezzel mintegy leírva - megköszönte "lelkes szereplését", mint fogalmazott, teljesítménye időnként izgalmassá tette a versenyt.

Huckabee a Fox News hírtévének úgy nyilatkozott, továbbra sem adja fel a küzdelmet addig, amíg McCain nem gyűjti össze a jelöltség megszerzéséhez szükséges számú delegáltat.

A republikánus versengés egyre inkább lejátszottnak tűnik. Mivel a Potomac-államokban is a győztes mindent visz elve érvényesül, McCain keddi hármas győzelmével Huckabee még inkább eltávolodott a jelöltségtől.

A demokrata verseny viszont drámai fordulatot látszik venni: Obama felülkerekedik Clintonon, aki alig több mint egy hónapja még a demokrata mezőny megkérdőjelezhetetlen favoritja volt. Obama a február 5-i szuperkedd óta nyolc fordulót nyert meg, a New York-i szenátor egyet sem. Obama eddig 21 államban és a fővárosban győzött, Clinton 10 államban. Clinton kampánya úgy tűnik, kifulladóban, stábja már a március 4-i nagy falatot, az ohiói és texasi előválasztásokat célozta meg mentőövként. Jövő héten kedden is lesznek fordulók Hawaii-n és Wisconsin államban, ahol Obama a népszerűbb.

Közben folytatódott Clinton kampányának átszervezése: miután a hét végén Hillary kampányfőnököt cserélt, kedden Mike Henry, a kampányfőnök helyettese is bejelentette távozását.

Clintonné kampányábóll kifogyott a szusz
© MTI/EPA
Hillary - két lépést előre ugorva - kedd este már Texasban kampányolt. El Pasóban mondott beszédében nem említette a Potomac-fordulót, sem a személycseréket kampánystábjában. Arról beszélt, hogy "én bizonyítottam, készen állok, érjük el együtt".

Clintonra esélyeire nézve különösen aggasztó, hogy Obama kedden Virginiában azoknak a lakosságcsoportoknak a körében is nyert, amelyeknek többsége korábban a volt first lady mögött állt. Obamára több mint 10 százalékkal több nő szavazott, mint Clintonra, és a latino szavazók körében 10 százalékos volt az előnye. A Potomac-térségbeli győzelmében fontos szerepe volt annak is, hogy a térségben az országos átlagnál jelentősebb a fekete népesség aránya.

A keddi The New York Times szerint Obama sikerét látva több olyan demokrata szuperdelegátus is meginog, aki eddig Clinton mellett kötelezte el magát. Egyikük kijelentette: ha a volt first lady nem hozza Ohiót és Texast, akkor elbúcsúzhat a jelöltségtől.

Az Ipsos kedden közzétett felmérése szerint ha ma lenne az elnökválasztás, Obama legyőzné McCaint, Hillary azonban legfeljebb döntetlent érne el a republikánus jelölttel szemben.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Világ

A szuperkedd előtt jobban áll Obama

Egy nappal a talán sorsdöntő "szuperkedd" előtt Barack Obama illinois-i szenátor áll jobban Kaliforniában és Missouri államban a demokrata párti elnökjelöltségért vívott küzdelemben. Két százalékpontnyival javította várható eredményét egyetlen nap alatt.

MTI Világ

Csak Obama tudná legyőzni McCaint

Csak Barack Obama tudná legyőzni az amerikai Demokrata Párt részéről John McCaint, a Republikánus Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsát - derül ki a The Washington Post és az ABC News legfrissebb felméréséből.

MTI Világ

Obama zavarónak tartja Bill Clinton szereplését

Az amerikai elnökjelöltségért küzdő Barack Obama szenátor egy televíziós interjúban kendőzetlenül bírálta Bill Clintont: zavarónak nevezte a volt elnök kampányszereplését, aki szerinte valótlan dolgokat állít róla.

MTI Világ

Előválasztás: Obama és Huckabee fordulója volt

Barack Obama biztosan nyert Hillary Clintonnal szemben az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemben mindhárom államban - Washingtonban, Nebraskában és Louisianában -, ahol szombaton demokrata előválasztási fordulót rendeztek.

Hét nap

Obama lendületben

Kétszer annyi voksot szerzett a múlt szombati dél-karolinai demokrata előválasztáson Barack Obama (jobbra) illinois-i...

MTI Itthon

Obama behozta Clinton előnyét

Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiránsnak sikerült behoznia legerősebb párton belüli riválisa, Hillary Clinton korábbi előnyét egy kedden közzétett, országos közvélemény-kutatás eredményei szerint. New Hampshire-ben, ahol ma tartják az elnökjelölt-előválasztásokat, egyes felmérések szerint kétszámjegyű vezetésre tett szert Obama Clintonnal szemben.

Barna trutymó öntötte el a Lehel téri metrómegállót – videó

Barna trutymó öntötte el a Lehel téri metrómegállót – videó

Bombát talált a Duna-parton egyik olvasónk – fotók

Bombát talált a Duna-parton egyik olvasónk – fotók

Megvan, kit jelöl Trump távozó igazságügyi miniszter-helyettese utódjának

Megvan, kit jelöl Trump távozó igazságügyi miniszter-helyettese utódjának

Megfejtették a Stonehenge egyik nagy titkát

Megfejtették a Stonehenge egyik nagy titkát

Videó: Zebrán pördült meg egy fékező autós Kazincbarcikán

Videó: Zebrán pördült meg egy fékező autós Kazincbarcikán

Serena Williams is benézett Meghan Markle babaváró bulijába, aztán együtt vacsoráztak

Serena Williams is benézett Meghan Markle babaváró bulijába, aztán együtt vacsoráztak