Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén vita robbant ki az Olaszországban élő, többségében Romániából érkező cigányok elleni pogromokról. Vladimir Spidla, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa kijelentette: meg kell büntetni a rasszista támadások elkövetőit. A Roma Sajtóközpont összefoglalóját olvashatják.

Olaszországban nemrég ismeretlenek Molotov-koktélokat dobáltak a romák táboraira a Nápoly közelében fekvő Ponticelliben, és több barakkot felgyújtottak. Szerencsére senki sem sérült meg. Néhány nappal azután történt a támadás, hogy egy csecsemő elrablásának a kísérletével gyanúsítottak meg egy roma lányt.

Meg kell büntetni a rasszista támadások elkövetőit - jelentette ki Vladimir Spidla, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa, aki felhívta a figyelmet arra: ugyanolyan jogokkal rendelkeznek az Unióban a romák, mint bármely más uniós állampolgárok. Hozzátette: a szabad mozgás nem a bűnözők támogatásáról szól, mindig az egyént kell értékelni és nem a bevándorlók egy bizonyos csoportját. Spidla azt mondta: egyéni szinten, a jogállamiság mindenkori tiszteletben tartásával kell megítélni, valóban veszély fenyegeti-e a közbiztonságot, a kitoloncoláshoz pedig csak szélsőséges esetben szabad folyamodni.

Nem bevándorlási szankciókra van szükség az Olaszországban, és más európai országokban élő romák helyzetének a megoldására – hangsúlyozta hozzászólásában Járóka Lívia, a Fidesz Európai Néppárti képviselője, aki szerint azonnali integrációs programokat kell indítani az anyaországokban, hogy ne essenek áldozatul a romák a média és a tömeghisztéria nyomán kibontakozó atrocitásoknak. Járóka szerint hiba lenne, ha a romaügyet ideológiai kérdésként kezelnék a tagországok, hiszen sem a szocialista, sem a liberális, sem a konzervatív kormányok nem tudtak eredményt elérni. Járóka azt mondta: fontos, hogy az olasz kormány betartsa az ígéretét, biztonsági csomagterve ne irányuljon egyetlen etnikai csoport ellen sem, és ne kerüljön sor tömeges kiutasításokra. Járóka szerint a vita azt mutatta: csak akkor foglalkoznak romaüggyel a tagállamok politikai pártjai, ha az lehetőséget biztosít egymás támadására.

Mohácsi Viktória, az EP liberális frakciójának a képviselője személyesen is ellátogatott Rómába és Nápolyba és felszólította az olasz kormányt, hogy védje meg a romákat a rasszista agressziótól. Mohácsi levelet írt az új olasz kormányfőnek Silvio Berlusconinak is. Mohácsi azt mondta: nem bizonyult valósnak az a híresztelés, amely szerint egy 16 éves roma lány el akart rabolni egy hat hónapos csecsemőt, és a rendőrség nem folytat valódi vizsgálatot a Molotov-koktélos támadások ügyében.

Az EP nem a megfelelő hely arra, hogy egy-egy kormányt kritizáljanak – jelentette ki az ülésen  Monica Frassoni, a Zöldek, az Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportjának olasz társelnöke, aki szerint közös megoldást kell találni a problémára. Hozzátette: Olaszországból összetűzésekről, idegengyűlöletről, rasszizmusról lehet hallani, és a diszkriminációtól leginkább a romák szenvednek. Frassoni azt mondta: a megoldásra kell összpontosítani, a törvények tiszteletben tartásával. Nem szabad, hogy a romák ügye pártpolitikává váljon – emelte ki hozzászólásában Cristiana Muscardini, a Nemzetek Európájáért Unió Képviselőcsoportjának olasz tagja, aki szerint az olaszok nagylelkűsége közismert.  „Sokkolt minket a jelenlegi olasz kormány fellépése” — jelentette ki Roberto Musacchio az Egységes Európai Baloldal képviselőcsoportjának olasz tagja. Hozzátette: a nácik üldözték a romákat, most pedig a romáktól való félelmet manipulálják a szavazatok megszerzése érdekében. Kiemelte: konkrét lépésekre van szükség.

Luca Romagnoli, független olasz EP képviselő úgy vélte: nagyvonalú volt Olaszország, amikor szociális és orvosi ellátást biztosított a bevándorlók számára. Romagnoli szerint a romákat védeni kell, a kelet-európai államoknak pedig külön is támogatni kell őket, ugyanis onnan vándorolnak el. Tőkés László, a Zöldek, az Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportjának tagja  sajnálatosnak nevezte, hogy a cigányság helyzetéről botránykrónikákból szerez tudomást a világ, ahelyett, hogy átfogó szociálpolitika foglalkozna velük. A képviselő szerint vissza kell utasítani azt is, hogy a romák helyzetét általános románellenes uszításra használják fel.

Lakatos Elza/ Roma Sajtóközpont

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Süddeutsche Zeitung: Mohácsi jött, látott és megdöbbent

Az Európai Unió megbízásából a közelmúltban Olaszországban tett, a romák elleni pogromokkal kapcsolatos tájékozódó útjával összefüggésben Mohácsi Viktóriáról közölt portrét kedden a Süddeutsche Zeitung. Az Európai Parlament kedd délután rendkívüli napirendi pontként megvitatja a romák olaszországi - illetve általában európai - helyzetét.

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül