Amerikai rakéták Lengyelországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Egyesült Államok és Lengyelország képviselői aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Lengyelországba telepítik az átfogó amerikai rakétaelhárító rendszer egyes elemeit.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és lengyel kollégája, Radoslaw Sikorski szerdán Varsóban látta el kézjegyével az egyezség okmányát. 
 
A több mint két évig tartó tárgyalások eredményeként megszületett megállapodás értelmében 2012-ig tíz amerikai elfogó rakétát telepítenek Lengyelországba. A hosszú hatótávolságú ballisztikus rakéták esetleges támadásának kivédése céljából telepítendő amerikai ellenrakétákat Csehországban létesítendő radarállomással kapcsolják össze.

Ugyanakkor élesen bírálta Kurt Beck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke a Varsóban aláírt lengyel-amerikai rakétavédelmi megállapodást. A pártvezető szerint azzal, hogy nyélbe ütötték az amerikai rakétaelhárító rakéták lengyelországi telepítéséről szóló egyezséget, megnőtt a veszélye egy újabb fegyverkezési verseny beindulásának.

Nem lehet kizárni, hogy megkérdőjeleződik a nemzetközi közösségnek az iráni atomprogrammal szembeni eddigi egységes fellépése is - fogalmazott. Az időzítés is rossz. Aggasztó, hogy az Egyesült Államok ilyen jelzést küld a mostani, feszültséggel teli időszakban – fűzte hozzá az SPD elnöke az orosz-grúz konfliktusra utalva.