Az Amnesty Internationalt sokkolta Hillary Clinton állásfoglalása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Sokkolónak minősítette az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet pénteken Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azon nyilatkozatát, hogy az emberi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmak nem zavarhatják az amerikai-kínai együttműködést.

Clinton első külföldi útján kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is nyomást fog gyakorolni Kínára az emberi jogok ügyében, mint például Tibet kérdésében. Ázsiai körútjának utolsóelőtti állomásán, Szöulban, Pekingbe indulása előtt ugyanakkor arról is beszélt: "az ezekben a kérdésekben történő nyomásgyakorlás nem gátolhatja (az együttműködést) a gazdasági világválság, a globális klímaváltozási krízis, valamint a biztonsági válság terén".

T. Kumar, az Amnesty International amerikai vezetője "sokkolónak és rendkívül kiábrándítónak" nevezte Clinton szavait. Mint megjegyezte, az Egyesült Államok azon kevés ország egyike, amelyek érdemi hatást gyakorolhatnak Kínára az emberi jogok ügyében. A jogvédő szervezet szerint Clinton kijelentése kárt okoz azoknak a jövőbeni amerikai kezdeményezéseknek, amelyek az emberi jogok nagyobb védelmére akarják majd rábírni Kínát.

Vezető amerikai jogvédők csoportok azt kérték múlt csütörtökön Clintontól, hogy gyakoroljon nyomást Pekingre a kínai jogsértések ügyében. A Freedom House és másik hat jogvédő csoport - közöttük a Human Rights Watch, a Riporterek Határok Nélkül, valamint az Amnesty International - közös levélben sürgette Clintont: a kínai vezetőkkel folytatandó tárgyalásain központi témaként vesse fel a kínai kínzások kérdését, az alapvető emberi jogok korlátozását, továbbá az etnikai és vallási kisebbségekkel való bánásmód ügyét.

A jogvédők emlékeztettek: az Obama-adminisztráció azt ígérte, hogy az Egyesült Államok ismét az emberi jogok védelmezője lesz a világon. Ezen elkötelezettség fontos próbája, hogyan kezel egy olyan felemelkedőben lévő hatalmat, mint Kína - tartalmazza a Clintonnak címzett üzenet. Robert Wood külügyi szóvivő Clinton e heti ázsiai körútja előtt úgy nyilatkozott: a miniszter külföldi útján az emberi jogok ügye "fontos téma" lesz, amelyet "a megfelelő alkalommal fel fog vetni".

Zaklatják a kínai ellenzéket Clinton érkezésekor

Cseng Csin-jan (Zeng Jinyan), a bebörtönzött Szaharov-díjas Hu Csia (Hu Jia) felesége elmondta a francia hírügynökség tudósítójának, hogy Clinton érkezése óta házi őrizetben tartják. Pedig találkozni szeretett volna szombaton Kao Jao-csiével (Gao Yaojie), az AIDS elleni küzdelem aktivistájával, akit vasárnap az amerikai külügyminiszter is fogad. Cseng férje jelenleg három és fél éves börtönbüntetését tölti, amire "felforgató tevékenység" címén ítélték el.

A Chinese Human Rights Defenders nevű jogvédő szervezet szerint több hasonló esetről is beszámoltak kínai ellenzékiek, akiket a hatóságok el akarnak hallgattatni az amerikai külügyminiszter vasárnapig tartó látogatása idejére. Közülük többen is aláírták a demokratikus reformokra felszólító Charta 2008 című dokumentumot. A rendőrség felszólította többek között Csiang Ki-senget (Jian Qisheng), aki az 1989-es pekingi, Tienanmen-téri tüntetésekben való részvételért több évet töltött börtönben, hogy ne próbáljon találkozni Hillary Clintonnal.