Országos gyásznap Szlovákiában a vonatbaleset miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Országos gyásznap van vasárnap Szlovákiában a szombati tragikus közlekedési baleset áldozatainak emlékére és tiszteletére.

A közép-szlovákiai Breznóbánya közelében szombaton délelőtt egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz ütközött össze, minek következtében 12 személy életét veszette és 38-an megsérültek. Több mint húsz személyt kórházba szállítottak, de nagyrészt még a nap folyamán hazaengedték őket. Hat ember állapota súlyos, de egyikük sincs életveszélyben. Őket a besztercebányai kórházban kezelik.

A szlovák kormány az esti órákban rendkívüli ülésen országos gyásznappá nyilvánította vasárnapot. Az állami középületekre reggel nyolctól este nyolcig fekete lobogókat tűztek ki, míg az állami zászlókat félárbocra eresztették. A szlovák rádiók és televíziók részben módosították műsoraikat. Elmaradnak például a szokásos vasárnapi politikai vitaműsorok. A közszolgálati adók reklámokat sem sugároznak.

A rendőrségi vizsgálatok eddigi állása szerint valószínű, hogy a tragikus balesetet az autóbusz vezetője okozta, mert az útkereszteződésen ismeretlen okok miatt nem adott elsőbbséget a vonatnak. A helyi motoros vonat több mint húsz méteren keresztül vonszolta a buszt, s az áldozatokat erővel kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Az autóbuszban 37en utaztak, akik Trencsénhez közeli Bán (Bánovce nad Bebravou) városból síkirándulásra utaztak a  hegyekbe. Az áldozatok és a sérültek mind az autóbusz utasai közül kerültek ki. A vonat utasai közül csak néhányan szenvedtek apróbb sérülést. A szerencsétlenség áldozatai között nincsen magyar állampolgár.

A néhány ezer lakosú Bán számára a tragédia hatalmas megrázkódtatás, döbbenet, mert az áldozatok ismert helyi vállalkozók voltak. Az áldozatok között például három házaspár is van, akiknek kiskorú gyermekeik voltak.
A szombati tragédia a legsúlyosabb balesetek közé tartozik Szlovákiában. 2003-ban  a kelet-szlovákiai Gölnicbánya közelében felborult egy autóbusz, akkor 13 személy halt meg.