Öngyilkos merénylet: "Azt állította, valamilyen munkát jött elvégezni"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét ember, köztük négy rendőr életét vesztette kedden az észak-iraki Moszulban, amikor egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott teherautójával egy rendőrőrsnek hajtott.

A terrortámadásnak tizenhét sérültje is van. "Az öngyilkos merénylő még beszélgetett is a biztonsági őrökkel a hátsó kapunál. Azt állította, valamilyen munkát jött elvégezni. Nem engedték be, de sikerült áttörnie a kapun és felrobbantotta magát" - mondta egy neve mellőzését kérő, magas rangú rendőrtiszt.

Az iraki fővárostól 390 kilométerre északra fekvő Moszult és a környező Ninive tartományt az egyik utolsó jelentős hadszíntérnek tartja az amerikai hadsereg, amely a következő másfél évben már a teljes kivonulásra készül. A térségben az arab ország többi részéhez viszonyítva azért is erős az ellenállás, mert az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya és más, szunnita felkelőcsoportok a lakosság körében is támogatást találnak az ottani etnikai-vallási szembenállás miatt. A konfliktus abból fakadt, hogy a zömében szunnita arabok lakta Moszult az utóbbi négy évben az idei tartományi választásokig a kurd kisebbség irányította.

A felekezetközi erőszak, amely az Egyesült Államok vezette 2003-as invázió óta robbant ki az arab országban, jelentősen visszaszorult az utóbbi évben, de a szélsőséges csoportok pokolgépes merényletei továbbra is csaknem mindennaposak Irakban.