Újabb bizonyítékok a mumbai merényletekkel kapcsolatban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

India átadott Pakisztánnak egy újabb dossziét, amely állítólag terhelő bizonyítékokat tartalmaz az egy évvel ezelőtti mumbai terrortámadások elkövetői és szervezői ellen - közölte szerdán a pakisztáni belügyminisztérium.

A pakisztáni hatóságok eddig Indiától öt hasonló dossziét kaptak, amelyekben - Újdelhi szerint - bizonyítékok voltak  arra nézve, hogy Pakisztán területén tevékenykedő szélsőséges iszlamista szervezeteknek köze volt a mumbai terrorcselekményekhez. Iszlámábád eddig elutasította a vádakat, bizonyítékok hiányára hivatkozva.


Az India által továbbított dossziékban az állt, hogy a mumbai terrortámadásokat a Laskar-e-Taiba betiltott pakisztáni csoport, illetve a "jótékonysági alapítványként" bejegyzett Dszamaat-ud-Dava nevű szervezet hajtotta végre. Mindkét szervezetet ugyanaz a személy, Háfiz Mohammed Szajjíd alapította.

A terrorcselekményt végrehajtó csoport egyetlen életben maradt tagja a 21 éves pakisztáni Mohammed Adzsmal Amir Iman - ragadványnevén Kaszab (mészáros) - a kihallgatások során elismerte, hogy kapcsolatban állt a pakisztáni szélsőségesekkel.

Tíz ember támadt tavaly november 26-28-án Mumbai (Bombay) Tádzs Mahal és Oberoi szállodájára, egy zsidó központra és egy pályaudvarra. Az akciók összesen 166 ártatlan ember életét követelték. Kilenc támadó is meghalt a merényletsorozatban.