Medvegyev és Obama közös nyilatkozata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti partneri kapcsolatok kiépítéséhez és a nemzetközi problémák megoldásához bizalom és céltudatosság szükséges – szögezte le az orosz és az amerikai államfő az orosz és az amerikai csapatok Elbánál történt világháborús találkozásának évfordulóján, vasárnap kiadott közös nyilatkozatban.

A dokumentum rámutat, hogy a Torgaunál történt legendás találkozás a két ország II. világháborús fegyverbarátságának jelképévé vált. „Meghajolunk az Európa fasizmus alóli felszabadításáért küzdő  harcosok bátorsága előtt. Hősies győzelmük emlékét örökre megőrzi emlékezetében a hálás emberiség” – hangsúlyozza a nyilatkozat.

Leszögezi: az Elba partján történt kézszorítást a kölcsönös bizalom és a győzelemre irányuló céltudatosság légköre kísérte. Erre különösen nagy szükség van napjainkban, amikor az Egyesült Államok és Oroszország a világ stabilitásának és jólétének érdekében partneri kapcsolatok kialakításán dolgozik.

„Meggyőződésünk, hogy az elbai találkozás szellemében, egyenjogú és konstruktív alapokon cselekedve sikeresen megoldható a két nép előtt álló bármely feladat, és hatékonyan választ lehet adni az új évezred kihívásaira” – hangsúlyozza az államfők közös nyilatkozata.