Az orosz-ukrán közeledés ellen tüntettek Kijevben

Az orosz-ukrán közeledés ellen tüntettek Kijevben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Oroszországhoz való közeledés politikája ellen tüntetett az ukrán ellenzék a parlament épületénél kedden, kevesebb mint egy héttel az orosz elnök kijevi látogatása és újabb orosz-ukrán megállapodások aláírása előtt.

Az ellenzék Julija Timosenko volt miniszterelnök felhívására összegyűlt mintegy kétezer híve kék-sárga zászlókat lobogtatva azt skandálta: "Ukrajna! Janukovics, az ember nem árusítja ki a szüleit és a hazáját!" A parlamentben eközben a képviselők 399-226 arányban megszavazták, hogy a kormány szerdán tájékoztassa őket a tervezett orosz-ukrán megállapodások tartalmáról. Dmitrij Medvegyev orosz államfő május 17-én érkezik kétnapos látogatásra Kijevbe.

A tüntetőkkel szemben a kormány mintegy háromezer híve és 1700 rendőr sorakozott fel. A kormánypártiak a "Stabilitást Ukrajnának! Nem a forradalmakra!" jelszavakat skandálták. A másfél órás megmozdulás, amelyet a belügyminisztériumhoz eljuttatott kérelem alapján 100 ezer fősre terveztek, Julija Timosenko beszédével ért véget. A volt kormányfő azt mondta, hogy "amit ma Janukovics csinál, az olyan mint a radioaktív sugárzás: a házak látszólag ugyan a helyükön vannak, de körülöttük kihal minden". Az ellenzéki vezető szerint csak a tömeges ellenállás szabhat korlátot a hatalomnak, amelyet reményei szerint gyorsabban leváltanak majd, mint ahogy az az alkotmányból és törvényekből következne. Timosenko győzelemként értékelte a kormánynak azt a döntését, hogy megosztja a parlamenttel az oroszokkal tervezett megállapodások tartalmát.

A döntően orosz ajkú Kelet- és Dél-Ukrajna támogatását élvező Viktor Janukovics elnök 180 fokos fordulatot hozott a narancsszínű forradalom óta nyugatbarát politikusok által irányított ország külpolitikájába. A kijevi parlament április 27-én ratifikálta az orosz-ukrán flottaszerződést, amely szerint Oroszország 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot, cserébe pedig Ukrajna olcsóbban juthat gázhoz. A voksolás során az ellenzéki képviselők verekedést provokáltak, képviselőik tojással dobálták meg a házelnököt, a honatyák ököllel ütötték egymást, még füstgránátok is előkerültek.

Néhány nappal később az orosz miniszterelnöknek, Vlagyimir Putyinnak az a bejelentése borzolta fel a kedélyeket, amelyben arra utalt, hogy a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energiaipari vállalatoknak egyesülniük kellene.