Négy hónapot nehezen lehet kibírni a föld alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nehezen lehet négy hónap kényszerű fogságot kibírni mélyen a föld alatt, a legfőbb "ellenség" az unalom és a fertőzésveszély, ha az életben maradáshoz szükséges felszerelés a rendelkezésre áll - mondta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője

A szakembert annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy bár egészségesek a hetek óta a mélyben rekedt chilei bányászok, azonban karácsonyig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket. Chile északi részén, az Atacama-sivatagban fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a bányaszerencsétlenség, amelynek következtében 33 bányász hétszáz méter mélyen rekedt a föld felszíne alatt, és csak most tudtak életjelet adni magukról, illetve kapcsolatot teremteni a külvilággal. Egy szűk furaton keresztül gyógyszert, az életben maradásukhoz szükséges glükózt és a kiszáradásukat megakadályozó gélt juttattak le hozzájuk. A lent rekedt vájárokkal orvos is beszélt, aki szerint lelkileg és fizikailag is "kifogástalan" állapotban vannak a bányászok.

Adamkó Péter riasztásvezető szerint a hosszú, kényszerű lent tartózkodás alatt az ember időérzéke eltolódik. Oda kell figyelni és lehetőleg el kell kerülni a fertőzésveszélyt, amelyet a vizelet, illetve a széklet okozhat ilyen helyzetben.

Adamkó Péter feltételezi, hogy a lent maradt bányászokkal rendszeresen beszélgetnek a föld felett lévők, és orvos, illetve pszichiáter is foglalkozik velük. A hosszú bezártság és összezártság velejárója előbb-utóbb az unalom lehet, ezért - ha mód van rá - célszerű kártyát, társasjátékot, olvasnivalót lejuttatni a vájároknak. Nem ritka ilyen esetben az sem, hogy a társaság egy idő után összeveszik - mondta a barlangkutató.

A Chile fővárosától 834 kilométerre északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, s a bányászok menedékhelye hétszáz méteres mélységben van. Az ötven négyzetméteres helyiségben a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést és ivóvizet találtak. A szellőzőrendszeren keresztül mindeddig friss levegőhöz jutottak, és egy munkagép akkumulátorainak segítségével világították meg a helyiséget, illetve töltötték fel fejlámpáikat.