szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pesten állandóan ugyanarról címmel közöl kommentárt a budapesti magyar-szlovák külügyminiszteri találkozóról a Sme című liberális szlovák napilap szerdán.

A legolvasottabb szlovák politikai napilap szerint Martonyi János és Mikulás Dzurinda hétfői találkozója nem sok újat hozott, de a szlovák-magyar viszony légköre már azzal is javult, hogy "Szlovákiában távozott a nacionalista kormány". "A valódi problémák megoldásában Dzurinda és Martonyi nem értek el sokkal nagyobb előrelépést, mint a Kubis-Göncz páros: megállapították az eltérő álláspontokat" - írja az újság. Megjegyzi: az államnyelvtörvény ügyében Iveta Radicová kormánya nem Budapestnek - ahogy azt Dusan Caplovic, volt kisebbségügyi kormányfő-helyettes állította -, hanem a józan észnek tett engedményeket, bár nem elégséges mértékben. Ez a józan ész a korábbi kabinetnél nagyon hiányzott. 

A lap szerint Szlovákia ugyanakkor nem igen számíthat a józan ész hasonló megnyilvánulásaira Budapest részéről a kettős állampolgárság kérdésében. Dzurinda ugyan egy interjúban azzal dicsekedett: Martonyi biztosította őt arról, hogy Orbánéknak nem érdeke a magyar állampolgárság tömeges osztogatása, de "ez csak egyike azoknak a félrevezetéseknek, amelyeket Budapest ezen a téren terjeszt" - írja Peter Morvay, a kommentár szerzője. Úgy véli: ellenkezőleg, Orbánéknak arra van szüksége, hogy az új állampolgárok száma több százezer legyen, mert csak ezzel tudja igazolni, hogy nem gerjesztett felesleges belpolitikai konfliktust olyasmiért, amit a határon túli magyarok sem akarnak. Orbánék ezért kívánnak a kettős állampolgárság érdekében kampányolni a szomszédos országokban. Azt egyelőre nem tudni, hogy Dzurindát átverték-e, vagy pedig már megkezdődtek a Radicová kormány visszavonulási manőverei ez ügyben.

Az újság szerint szerepcsere történt: míg a nyelvtörvény vagy a kisebbségi tankönyvek kérdésben Budapest volt tehetetlen, most Szlovákia került ilyen helyzetbe. A kettős állampolgárságnak ugyanis nincsenek általános nemzetközi szabályai, és az EU nem fog beszállni egy ilyen vitába. "A legjobb megoldás a tisztességes, bilaterális megállapodás lenne, amely felé Pozsony nyomni próbálja Budapestet. Esélye a sikerre azonban csekély. Előbb ugyanis Orbánt és társait meg kellene fosztania attól a meggyőződésüktől, hogy azt tehetnek, amit akarnak, és elegendő csak nagyon erősen akarni valamit, hogy ehhez a valóság hozzáigazodjon" - zárja írását a Sme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Le Monde: Orbánt "nem várt szerencse" érte

Martonyi János magyar külügyminiszter párizsi és berlini látogatásával, Magyarország EU-elnökségével, illetve az Orbán-kormánnyal foglalkozott csütörtök délután megjelent számában a Le Monde.

MTI Világ

Fiatalítana az MKP új elnöke

Bár Berényi József a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tisztújító kongresszusán kijelentette, hogy csak akkor vállalja a pártelnöki posztot, ha az elnökségbe új arcok kerülnek, a pártban nincs egyetértés abban, hogy az általuk felépített és kiépített pártot most hirtelen a "fiatalok" kezébe kell adni csupán azért, mert ők a fiatalok - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

MTI Világ

Új Szó-kommentár egy Pozsony–Budapest tengely esélyéről

Várható-e valódi változás a szlovák és a magyar politikai elit viszonyában az elkövetkező négy évben? – ezt a kérdést elemzi a Pozsony-Budapest tengely című kommentárjában az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

MTI Világ

Korai figyelmeztető rendszer Pozsony és Budapest között

A magyar és a szlovák külügyminiszter bármilyen vitás kérdés felmerülése esetére "korai figyelmeztető rendszert" létesít - erről Martonyi János, a magyar diplomácia vezetője számolt be hétfőn, miután találkozott Budapesten szlovák kollégájával, Mikulás Dzurindával.

MTI Világ

Martonyi: Magyarországnak nincs konfliktusa Szlovákiával

Magyarországnak nincs konfliktusa Szlovákiával - jelentette ki a Berliner Zeitung keddi számában megjelent interjújában Martonyi János, aki hangsúlyozta azt is, hogy a kettős állampolgárságról elfogadott törvény csak egy már hatályban lévő törvény apró módosítását jelenti.