Kiszivárogtatás: ezrek tüntettek Gázában a palesztin vezetés "engedményei" ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több ezer palesztin tüntetett kedden Gázában a Hamász radikális mozgalom felhívására, hogy így tiltakozzanak az Izraellel tárgyaló palesztin vezetés állítólagos engedményei ellen.

Mahmúd Abbász palesztin elnök visszautasította azt a vádat, hogy lemondtak követeléseik egy részéről. Támogatásuk jeleként ugyancsak palesztinok ezrei vonultak utcára Ciszjordániában.

Az al-Dzsazíra vasárnap este kezdte el ismertetni azokat a "bizalmas dokumentumokat", amelyek az izraeli-palesztin béketárgyalásokkal kapcsolatosak. A katari székhelyű hírtelevízió által ismertetett dokumentumok szerint a palesztin fél 2008-ban kész lett volna példátlan engedményeket tenni Kelet-Jeruzsálem és az 1948-1949-es háború (Izrael létrejötte) idején elmenekült palesztinok és leszármazottaik kérdésében.

A Gázai övezetet irányító Hamász-kormány kedden újra leszögezte, hogy az Abbász vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezetet (PFSZ) "nem hatalmazták fel tárgyalni a palesztin nép nevében, sem arra, hogy bármelyik jogáról lemondjon."

Az esti ima után Gáza egyik fő utcáján összegyűlt tömeg gyávának és Amerika kollaboránsának minősítette a palesztin tárgyalókat. Halíl al-Hajja, a Hamász politikai bizottságának tagja elítélte az engedmények sorozatát, amelynek eredményeként le kellene mondani a kelet-jeruzsálemi al-Aksza mecsetről, az iszlám vallás harmadik legfontosabb szent helyéről.

Abbász kedden Rámalláhban több ezer híve előtt hazugságnak nevezte az al-Dzsazíra állításait. "A világon senki nem kényszeríthet bennünket arra, hogy lemondjuk jogainkról, földjeink akár egy négyzetméteréről, különösen nem Kelet-Jeruzsálemben" - jelentette ki az elnök, miközben a demonstráció részvevői a Hamad bin Kalifa ász-Száni katari sejk és Simon Peresz jelenlegi izraeli államfő kézfogását megörökítő fényképeket, az al-Dzsazíra emblémáit és hírtelevízió jelmondatával bemázolt izraeli zászlókat égetett. Jerikóban, Száeb Erekát palesztin főtárgyaló városában több százan, az észak-ciszjordániai Náblusz közelében fekvő balatai menekülttáborban pedig több tucatnyian tiltakoztak az al-Dzsazíra ellen.