Zentai Péter
Zentai Péter
Tetszett a cikk?

Beindult a baloldal Németországban: az utóbbi évtizedek legnagyobb győzelmét aratták a szociáldemokraták Hamburgban, a „milliomosok városában”. Még a volt kommunisták, marxisták is jól szerepeltek.

Rossz ómen Angela Merkel kereszténydemokrata szövetségi kancellár számára: Németország legtöbb dúsgazdag ember lakta városában, Hamburgban, ahol a válságot követően elsőként indult be a gazdasági fellendülés, a CDU szinte kiütéses vereséget szenvedett. Hamburg – akárcsak Berlin – tartományi jogú város. Egy szövetségi államban, mint amilyen Németország, az emberek élete: munkakörülményeik, az egészségügy, az oktatás alakítása gyakorlatilag jobban függ a tartományi kormányok munkájától, mintsem a szövetségi kormányétól. Az idén egymást követik a választások a nagy tartományokban, amelyeket eddig főként a Merkel vezette CDU irányított, koalícióban vagy egyedül.

Olaf Scholz
©

A választási év nyitányát tehát tegnap Hamburgban tartották. A Hansa kikötőváros az elmúlt kilenc évben a kereszténypártiak kezén volt, ám a vasárnap tartott választások a várakozásokhoz képest is nagyobb fordulatot hoztak: az SPD, a szociáldemokrata párt és annak polgármester-jelöltje, Olaf Scholz abszolút többségre tett szert. A „szocik” több mint kétszer annyi szavazatot kaptak, mint konzervatív ellenfeleik. A kereszténydemokraták a legutóbbi szavazáson még 42 százalékkal büszkélkedhettek, ám tegnap mindössze huszonkét százalékot kaptak, velük szemben az SPD csaknem ötven százalékot ért el, a korábbi harminc százalékhoz képest.

Viszonylag gyengén szerepeltek az országosan állítólag népszerű Zöldek a maguk 11 százalékával, nem is szólva a berlini kormánykoalíció kisebbik pártjáról, a szabaddemokrata pártról, amely a Hamburgban mindössze 6 és fél százalékos támogatottságot tudott felmutatni. Ugyanekkora voksaránnyal került be a hamburgi parlamentbe a kommunista tanításokkal is kacérkodó Linke (Baloldali Párt). Ez utóbbi eredmény ismételten bizonyítja, hogy a vállaltan marxista párt képes immár szinte az összes nyugati német tartományban helyi parlamenti képviselethez jutni.

Hamburgban a németországi átlaghoz képest alacsony a munkanélküliség, nyolc százalék a segélyre szorulók aránya. A világkereskedelem élénkülésével párhuzamosan pezsgésnek indult a nagyváros gazdasága, óriási városfejlesztési programok valósulnak meg, hamarosan elkészül a világraszóló építészi szenzációt keltő Operaház, amely – akár egy óceánjáró – szabályosan rátelepszik az Elba folyó torkolatára.

A hamburgi Operaház
©

Siralmas azonban a helyiek szerint az iskolák és részben a kórházak állapota, a kisjövedelműek pedig kényelmetlen, szűk és mégis drága bérű lakásokban kénytelenek meghúzni magukat. Ez utóbbi problémák kezelését tűzte ki fő céljául a a szociáldemokrata győztes, Olaf Scholz, akit a munkaügyek szakértőjeként országosan ismernek, s aki korábban szövetségi miniszter is volt.

A német elemzők – pártállástól függetlenül – egyetértenek, hogy Hamburgban a választási eredmények pontosan tükrözik az országos hangulatot, Merkel asszony kormányának politikáját gyengének, határozatlannak, rögtönzésekkel telítettnek tartják, bajokkal terheltnek együttműködését a népszerűtlen Guido Westerwelle vezette FDP-vel. Vele szemben egyértelműséget, következetességet vélnek érzékelni a szociáldemokratáknál. Hamburg szociáldemokrata kézre kerülése több mint figyelmeztető üzenet Angela Merkel címére – állapítják meg a német lapok kommentárírói.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szabad megenni: szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

Nem szabad megenni: szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához