Még maradnak a magyar katonák Afganisztánban

Még maradnak a magyar katonák Afganisztánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/Népszava

A Külügyminisztérium politikai igazgatója szerint bár a NATO 2014-re vette tervbe az afganisztáni missziólezárását, ez nem jelent végleges távozást Afganisztánból. Át fog alakulni a jelenlét, a hangsúly áthelyeződik a kiképzésre, támogató feladatokra.

Magyarország figyelemmel kíséri a csapatkivonási bejelentéseket, s ezeket tekintetbe veszi a középtávú afganisztáni stratégia kidolgozásakor – nyilatkozta a Népszavának Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója, Afganisztán–Pakisztán koordinátor annak kapcsán, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette: júliusban megkezdik az amerikai csapatok kivonását.

A lap pénteki számában Sztáray Péter azt mondta: a magyar tervek elkészítésekor azt vizsgálják, hogyan lehet optimalizálni a magyar hozzájárulást, tekintetbe véve, hogyan alakulnak az afgán igények, a biztonsági helyzet és a nemzetközi közösség stratégiai hozzáállása. Bár a NATO 2014-re vette tervbe az ISAF-misszió lezárását, ez nem jelent végleges távozást Afganisztánból. Át fog alakulni a jelenlét, a hangsúly áthelyeződik a kiképzésre, támogató feladatokra.

©

Sztáray Péter elmondta azt is: a következő két évben várhatóan a maihoz hasonló lesz a magyar hozzájárulás, de elképzelhető, hogy lesznek bizonyos fokú csökkentések. Nagyobb volumentű csapatcsökkentésről csak akkor lehet szó, ha erről egyetértés alakul ki az ISAF vezetésével és az afganisztáni biztonsági helyzet ezt megengedi, elsősorban Baglán tartományban, ahol a magyar egységek döntő része állomásozik.

Sztáray Péter utalt arra, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter budapesti látogatásakor Orbán Viktor kormányfő azt mondta, Afganisztán tekintetében az "együtt be, együtt ki" politikáját alkalmazzuk.