Orvosi köpenyben tiltakoznak magyar aktivisták Marosvásárhelyen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már nyolc napja tüntet néhány romániai magyar fiatal azért, hogy magyar intézetek is alakulhassanak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) - írta a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

A Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület (RMOGYKE) képviselői - nagyjából tizenöten - kettesével sétálnak Marosvásárhely főbb utcáin, fehér orvosi köpenyben, narancssárga esernyővel, figyelemfelkeltő feliratokat viselve.

"Ha kell, a román nemzeti ünnepen (december 1-jén) is itt leszünk a város főterén, és kettesével sétálva tiltakozunk a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) a magyar diákokat és tanárokat érő etnikai diszkrimináció ellen" – nyilatkozta a Krónikának Ádám Valérián az RMOGYKE ügyvezetője.

"Magyar intézeteket akarunk a MOGYE-n!", "Az egyetemi autonómia nevében nem sérthetők meg az ország többi törvényei", "A tanügyi törvényt nem vitatjuk, hanem végrehajtjuk", "Egyenlőséget a MOGYE-n" – ilyen és ehhez hasonló feliratokat viselnek a sétálva tiltakozók.

A civil szervezet azért választotta a tiltakozás ezen formáját, mert a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal előbb betiltotta a MOGYE főtéri körmenetét, majd a tájékoztató sátor felállítását is megakadályozta.

A tiltakozó akciót az váltotta ki, hogy az egyetemen az új román oktatási törvény biztosította lehetőségek ellenére az intézmény román többségű szenátusa júniusban megakadályozta a magyar intézetek létrehozását. Júliusban az okozott felháborodást, hogy az általános orvosi karon a 80 költségtérítéses hely mindegyikét a román tagozatra felvételiző diákok kapták meg. Ezt később korrigálták, 40 helyet biztosítva a magyar tagozatnak.